fbpx

Velika akcija FUP-a na području Tuzle i Mostara, ima uhapšenih

2 min. za čitanje

Federalna uprava policije – Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a po naredbi Opštinskog suda u Mostaru uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (TK), provode operativnu akciju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Cilj akcije je otkrivanje i dokazivanje izvršenja krivičnih djela Udruživanje radi činjenja krivičnog djela, Podstrekavanje na krivično djelo, Davanje lažnog iskaza iz čl. 348.st.3. u vezi sa st.1 KZ F BiH, u vezi sa čl. 32. KZ F BiH, te krivičnog djela Sprječavanje dokazivanja iz čl. 349. st.1. KZ F BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Mostaru izvršen je pretres na tri lokacije na području Mostara i tri lokacije na području Tuzlanskog kantona, kojom prilikom je uhapšeno četvero lica inicijala E.B. (1965), V.V. (1972), K.E. (1997) iz Mostara i  A.M. (1988) iz Tuzle.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti traženi naredbom suda, mobilni telefonski aparati, sim kartice, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

Navedena lica se sumnjiče da su utjecali na svjedoke i saučesnike u krivičnom predmetu za organizirani kriminal u kojem je optužen S. Đ. i ostali. Nezvanično, riječ je o slučaju Sade Đuguma, koji je uhapšen u septembru prošle godine.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predata nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments