fbpx

U Tuzli i Lukavcu oduzet rezani duhan, parfemi i airsoft oprema

2 min. za čitanje

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu ranijih operativnih saznanja, a u suradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, PU Lukavac, izvršili su pretres putničkog vozila, a sve u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeno 106 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje. Na osnovu ranijih operativnih saznanja službenici UINO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su detaljan pregled autobusa na GP Rača koji je došao iz Republike Srbije.

Tom prilikom u različitim bunkerima otkrivena je skrivena roba i pronađeno je 1740 parfema različiti renomiranih robnih marki (Armani, Gucci, Hugo Boss i Tom Ford). Prilikom redovnih provjera prometa roba i putnika na GP Orašje u putničkom motornom vozilu pronađena je veća količina neprijavljene robe tj. airsoft oprema.

Protiv fizičkih lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje. Vrijednost privremeno oduzete robe u tri navedene akcije iznosi 109.000 KM, a protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prilikom provođenja spomenutih aktivnosti korištena je specijalizirana oprema za pregled vozila, donirana putem programa EXBS od strane Vlade SAD. Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jeste face idi te u RS ako smijete plijeniti za utaju poreza ja kokosara