fbpx

Podnesene krivične prijave zbog prijetnji novinaru Fatmiru Alispahiću

2 min. za čitanje

Tužilaštvu TK podnesena je krivična prijava protiv Muaza Hasića iz Tuzle zbog prijetnji upućenih putem Facebooka Fatmiru Alispahiću, novinaru, autoru, publicisti i voditelju emisije Defter hefte, a u cilju prevencije učestalih prijetećih poruka Alispahiću od strane kritikovanih političkih stranaka i njihovih botova, uz javnu opomenu da će biti krivično procesuirani svi koji društvene mreže koriste za prijetnje ugrožavanjem fizičkog integriteta.

Facebook prijetnje ugrožavanjem sigurnosti i života su izvan okvira slobode govora i direktno prouzrokuju izvršenje krivičnog djela.

Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH i takve prijetnje moraju biti procesuirane, a posebno kada su upućene od strane politički motivisanih pojedinaca i njihovih nalogodavaca.

Svako ima pravo kritikovati bilo čije javno djelovanje, naravno, bez zakonom zabranjene klevete, međutim, prijetnje su nedopustive, a obzirom da krivični zakoni djeluju prema svima – svi koji budu prijetili ugrožavanjem tijela i života Fatmira Alispahića biti će procesuirani u krivičnim postupcima pred nadležnim tužilaštvima.

Podsjećam na slučaj pozivanja na klanje Fatmira Alispahića na Facebook profilu SDA-ove vijećnice u Sapni Nafe Omerović, a bez obzira na javnu osudu predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije poduzeo bilo kakvu mjere u cilju sankcionisanja i sprječavanja takvih prijetnji, identično kao i u predmetnom slučaju podnesene krivične prijave protiv Muaza Hasića iz Tuzle, člana SBB-a, a ni Fahrudin Radončić još uvijek nije reagovao u cilju političkog sankcionisanja kriminalnog djelovanja.

Kao advokat Fatmira Alispahića, a i u javnom interesu u cilju zaštite vladavine prava, javno pozivam sve političke lidere da upozore svoje članove na nedopušteno i kriminalno djelovanje kako bi se spriječile nezakonite aktivnosti koje se mogu okarakterisati samo kao politička hunta sa namjerom gušenja slobode govora i različitog mišljenja, u suprotnom, ako se nastave prijetnje ugrožavanja tijela i života – krivične prijave će biti podnesene i protiv stranačkih lidera.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments