Od posljedica korona virusa preminuo Sead Jamakosmanović

1 min. za čitanje

Od posljedica zaraze korona virusa u Respiratornom centru UKC-a Tuzla preminuo je, doktor Sead Jamakosmanović, specijalista pulmologije.

Rođen je 27.6.1949. u Sarajevu. Diplomirao je 1983. godine, a magistrirao 1999. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu (VSS, ljekar, magistar medicinskih nauka).

Ovaj veliki ljekar ostat će u lijepom sjećanju velikom broju svojih pacijenata. Do posljednjeg dana borio se za pacijente, a i u penziji je nastavio raditi, pa čak i u vrijeme pandemije korona virusa. Osim što je bio vrhunski ljekar, istaknuti društveni radnik, bio je i guverner Tuzlanskog kantona, dugogodišnji predsjednik Crvenog krsta TK, a bio je i dobitnik priznanja Lige humanista.

Iza njega ostala je supruga Zumreta, sin Jusuf sa porodicom, kćerka Jasna sa porodicom i kćerka Fatima.

U toku dana znat će se vrijeme dženaze koja će se obaviti u Sarajevu.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.”
Ovako se mladil jekari zaklinju od 1947. po ženevskoj konvenciji.Ali još davno,davnije prije Krista Hipokrat, najstariji ucitelj i lijecnik , je postavio temelje kodeksa,koja je po njemu nazvana “Hipokratova zakletva”.Posljednje rijeci Hipokratove zakletve bijahu :
…”Budem li održao ovu zakletvu i ne budem li je prekršio, neka mi bude sretan život i ugled ljudi do u daleka vremena; prekršim li ovu zakletvu i zakunem li se krivo, neka me zadesi protivno.”
Doktor Jamaković je otišao šaljući posljednju poruku . Otišao je u vrijeme koje pokazuje koliko su čovjeku potrebne Ovakve Ličnosti. Otišao je poštujući zakletvu,pacijenta i čovjeka.Hipokrat bi bio ponsan na Učenika.
Rahmet ti bio ,DOKTORE !