fbpx

Kako izgleda migrantski kamp Lipa dan nakon velikog požara

2 min. za čitanje

Većina migranata koji su boravili u kampu Lipa kod Bihaća noć su proveli ispod otvorenog neba, a reporterka N1 Anđelka Marković se nalazi na mjestu gdje je bio kamp Lipa, a koji je jučer zatvoren i kojeg je zahvatio požar.

U kampu Lipa jučer je pola šatora izgorjelo, ali je ostao jedan veliki šator koji nije bio dovoljan za sve njih da prespavaju tako da se postavlja pitanje gdje su ostali migranti proveli hladnu decembarsku noć. Kako je izvijestila Marković, jedan manji dio migranata je krenuo prema Bihaću, i u jednom trenutku je došlo i do blokade magistralnog puta između Bosanskog Petrovca i Bihaća kada je policija reagovala i oslobodila taj put.

Ne zna se gdje su ti svi migrnati koji su krenuli pješke završili. Poznato je da se kreću u manjim grupama i da pokušavaju naći smještaj.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je jučer dao prijedlog da se osposobi kamp Bira koji se nalazi u centru grada u Bihaću, ali se na taj prijedlog bune mještani koji se okupljaju ispred Bire. Mještani kažu da su tri godine trpili migrantsku krizu i da Bišćani i Unsko-sanski kanton snose sav teret migrantske krize i da su dovoljno bili humani i tolernatni.

Također je sa Skupštine USK poručeno da Bira nije rješenje i da se migranti ne mogu preseliti u Biru i poručuju da ne treba da budu u urbanim naseljima.

Problem je i sa kampom Miral u Velikoj Kladuši. Migranti u nekoliko posljednjih mjeseci, koji nemaju mjesta u Miralu, prave divlja naselja po šumama Velike Kladuše. Postoje sumnje da su migranti koji su juče napustili kamp Lipu slično urade po šumama Bihaća, ako ne prođu granicu sa Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jedan respirator za naseg Čupu.