Cjenovne razlike istih artikala na području FBiH i do 80 odsto

22. Septembra 2009.
1 min. za čitanje

supermarketU Federaciji BiH cijene pojedinih artikala variraju i do 80 odsto od kantona do kantona, dok stručnjaci to objašnjavaju regionalnim monopolima, trgovačkim politikama, te prekograničnom kupovinom.

Prema statistici Ministarstva trgovine FBiH za avgust, cijena brašna tip 500 u Srednjobosanskom kantonu iznosila je 0,85 KM, a u Livanjskom 1,27 KM, u kome je istovremeno hljeb najjeftiniji i iznosi 1,33 KM, a najskuplji je u Zeničko-dobojskom sa cijenom od 2,38 KM. Ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran navodi da je blizina granice glavi razlog što su cijene u Posavskom i Livanjskom kantonu više nego u unutrašnjosti, dodajući da zbog mnogo kupaca iz Hrvatske, trgovci žrtvuju domaće stanovništo podizanjem cijena.

Prema njegovim riječima, trgovački lanci, posebno strani, u prilici su da diktiraju cijene, a to rade tako što mijenjaju uslove za izlaganje pojedine robe na policama, a što često rezultira njenim poskupljenjem. Sekretar Udruženja za zaštitu potrošača u BiH Mesud Lakota navodi da regionalni lobiji, koji poklapaju određena područja, jedan su od glavnih razloga za razlike u cijenama, dodajući da je tu i neuređeno tržište koje odgovara svima osim potrošačima.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments