Cigarete u BiH ponovo skuplje: Marlboro 3,9 KM

3 min. za čitanje

cigarete1– Cigarete “marlboro red upgrade” i “marlboro gold original”, čiji je proizvođač “Philip Morris” d.o.o. Sarajevo, od 1. juna koštaće 3,9 maraka, dok će se “marlboro core flavor”, “marlboro gold touch” i ” marlboro gold fine touch” prodavati po cijeni od 3,7 KM – kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, prenio je Glas Srpske.

Naglasili su da su u ovoj godini zaprimili nekoliko zahtjeva za izmjenu registracije maloprodajne cijene duhanskih proizvoda.

– Duhanski proizvodi marke “LD red”, “blue” i “silver”, proizvođača “Japan Tobacco International” a.d. Senta od 2. maja ove godine koštaju 2,7 KM, umjesto prethodnih 2,6 KM – kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje, a prenosi Indikator.ba.

Dodali su da se prije nekoliko dana, odnosno od 19. maja, na tržištu BiH pojavila i nova marka cigareta i to “chesterfield blue” i “chesterfield red”, proizvođača “Philip Morris”, čija cijena iznosi tri marke.

Cigarete u BiH poskupjele su i u februaru ove godine, kada su “marlboro gold original” i “marlboro red upgrade” poskupjeli za 20 feninga, na 3,7 KM.

Cijena paklice cigareta ” marlboro flavor plus” tada je porasla za deset feninga, na četiri marke.

“Philip Morris” je u februaru podigao i cijene tri vrste “eve” za deset feninga, tako da je za paklicu “eve divine slims”, “eve mistique slims” i “eve mint slims” potrebno izdvojiti 3,2 KM.

Cigarete “partner KS BOX ” poskupjele su tada sa 2,7 na tri marke, a ista situacija je i sa cigaretama “partner Blue KS BOX”. Poskupjele su i cigarete “classic gold” i “classic blue” za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta prodaju po cijeni od tri KM.

Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.

Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

– Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine, kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo da iznosi pet maraka – kazali su ranije u UIO BiH.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

JEEESSSS… luksuz je to kao i pića alkoholna a i bezalkoholna… na sve porez stavit, a osnovne stvari (hljeb, ulje, šećer, …) pojeftiniti i ukinuti porez na te potrebštine.

Bravo smanjiti porez na osnovne prehrambene proizvode a na Cigarete povecati na 500% neka jedna kutija cigareta kosta 100km pa ko voli neka izvoli neka se truje i ubija…