fbpx

Cigarete u BiH ponovo poskupljuju?

1 min. za čitanje

Groblje cigareta.Do novog poskupljenja moglo bi doći zbog ulaska Hrvatske u EU. Naime, do 1. jula Hrvatska je bila članica CEFTA zone slobodne trgovine i za hrvatske proizvode pa i cigarete nije bilo carinskih opterećenja kod uvoza u BiH. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU plaća se carina od 15 posto.

TDR je, kako su Oslobođenju kazali u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, tokom maja i juna ove godine uvezao veće količine cigareta kako bi imao zalihe robe bez carine.

Želja Hrvatske je da zadrži liberalizovani sistem trgovine sa susjedima – a to nastoji ostvariti kroz institucije EU – tačnije da se pri uvozu u Hrvatsku ponaša kao članica EU, a pri izvozu u susjedne zemlje kao članica CEFTA-e.

Ministri vanjske i unutrašnje trgovine BiH i Srbije Mirko Šarović i Rasim Ljajić su se saglasili da je neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama i prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija ne prihvata prijedlog da se po povlaštenim uslovima uvoze cigarete iz Hrvatske u ovu zemlju. EU traži kvotu za izvoz po carinskoj stopi od 15 posto koja važi za zemlje CEFTA, dok je carina za duhanske proizvode iz Eu 57 posto.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments