“Čestitka” menadžmentu Univerziteta

2 min. za čitanje

Nakon što su riješili sve probleme sa prostorom i opremom za izvođenje nastave na većini fakulteta, ukinuli diskriminaciju, obezbijedilli besplatno visoko obrazovanje, čelni ljudi Univerziteta su otišli i korak dalje. Naime, u cilju što bolje implementacije bolonjskog procesa, brilijantni umovi koji nam vode Univerzitet su odlučili da način prijave ispita bude istovjetan onom na Univerzitetu u Bolonji, najstarijem univerzitetskom centru u Europi. Nažalost, odlučili su da implementiraju način prijave ispita koji je bio aktuelan pri samom osnivanju Univerziteta u Bolonji, davne 1088. godine.

Iako je čak i na univerzitetima u Bosni i Hercegovini sasvim normalna stvar elektronska prijava ispita, studenti Univerziteta u Tuzli, za koji rektor ima običaj izjaviti da je svakog dana sve “evropskiji”, prijave mogu kupiti u samo jednoj knjižari u gradu. Tako su uoči svakog semestra uobičajeni redovi studenata koji satima promrzli iščekuju svoj red da kupe prijave za ispite i tako plate dodatni harač na svoje pravo na obrazovanje.

Ovim putem postavljamo javno pitanje rektoru Univerziteta u Tuzli:

1. Kojom odlukom je određena cijena prijave koja se sastoji od običnog papirčića ovjerenog pečatom?

2. Na temelju kojih propisa je donesena odluka da samo mali broj privilegovanih knjižara u gradu ima pravo ubirati novac od studenata!?

Studentice i studente Univerziteta u Tuzli pozivamo da podignu svoj glas protiv ovakve pljačkaške prakse i drugih nepravdi koji urušavaju dostojanstvo studenata, srozavaju kvalitet obrazovanja i od javnih fakulteta postepeno prave elitne ustanove za platežno sposobne!

Omladinski pokret Revolt

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka im čast. Samo jedna knjižara u čitavoj Tuzli prodaje ove prijave, a i to dok ne nestane. Dođe dvaput dnevno, najviše, po 500-1000 prijava, proda se dok si reko “prijava” a ostali nek gledaju odakle je vedro! Sramota!

koja je cijena prijave. Kad sam ja studirao (prije 2-3) godine bilo je pola marke…
Ma standardno stanje u našoj državi gdje god ima puno starkelja bez obzira da li se radi o dr,mr,dipl,vs,vk,sss,kv… samo daaaaaaaaaaaaj!

ovaj Univerzitet sve vise podsjeca na hametovu pijacu…
zato i necudi cinjenica da od svih Javnih Univerziteta(da ne pominjem privatne) na posljenjem mjestu po pitanju organizacije, korupciji, uvjeta studiranja, itd …katastrofa, bolje bi bilo da ga zatvore, kvare prosjek BH univerziteta…!
rektor UNTZ prof.dr.sci.Enver Halilović je na pocetku svog mandata krenuo u rekonstrukciju UNTZ, odnosno uvodjenja novih EU pravila, i bili je nekih pomaka po tom pitanju, ali u zadnje vrjeme se stalo sa reformama i krenulo je nazalost sve niz'brdo…:O

Kasne samo 1000 godina..
Koju posluku očekujete?

Iskrene cestitke od JOSIPA BROZA TITE poslacu ih u neum na ljetovanje ko i aliju sirotanovica