Bradati i normalni

5 min. za čitanje
Frenkie

Šetnji, koju je organizirao ultradesničarski srpski pokret Dveri, priključio se do sada najveći broj građana. Među njima su bili studenti, roditelji s djecom, penzioneri, profesori, muzičari i naravno neizostavni huligani. Ja lično ne pamtim veći antigay skup u svijetu, i bio sam pomalo iznenađen kada sam na snimcima i fotografijama ugledao toliki broj pitomih lica.

Bradati četnici i krezavi navijači u trenerkama su bili skoro neprimjetni u masi “normalnih” građana.

Sa zvučnika umjesto autohtonih četnički hitova puštane su pjesme Azre, Partibrejkersa, Bore Đorđevića, Beogradskog sindikata, a masa je uglas pjevala poznate “Ubij pedera” i “Ko ne skače taj je peder”. Naravno, nije falilo srpskih zastava, kokardi i slika svetog Save, ali u poređenju s prijašnjim skupovima i protestima koje smo imali priliku vidjeti u Beogradu, na ovom skupu je bilo premalo navijača, a previše normalnih građana, što me je dodatno zabrinulo.

Porodična šetnja je bila zadnji pokušaj da se otkaže ovogodišnja Parada ponosa i s ovim skupom Beograd zauzima, pored bratske Moskve, vodeću poziciju na tabeli homofobičnih gradova.

Ako gledamo na Balkan, Beograd je daleko ispred Zagreba, pa čak i Sarajeva u kojem je Prvi Queer Festival, istina uz dosta manji broj protivnika, također prekinut.

Nakon što je prva beogradska gay parada rasturena, njeni učesnici kao i mnogobrojni policajci brutalno prebijeni, a prošlogodišnja u startu otkazana, zato što je država Srbija i policija podlegla prijetnjama popova, huligana i fašista, ovogodišnja Parada ponosa je za LGBT zajednicu treći uspjeli pokušaj.

Ovaj put je Srbija odlučila da definitivno omogući održavanje Parade ponosa i za obezbjeđenje učesnika poslala je pet hiljada specijalaca. Međutim, familijarna šetnja je bila samo uvod u opsadno stanje koje će Beograd doživjeti dan poslije i tako izgubiti bitku i prije ulaska u ring. Činjenica da skup na kojem će prisustvovati par stotina građana mora obezbijediti pet puta više policajaca, da se pola grada mora zatvoriti i da je dan prije na istim ulicama bilo deset hiljada homofoba koji bi najradije kamenovali i prebili pedere, govori o beogradskoj realnosti. U poređenju s ostatkom svijeta, gdje su gay parade veliki šareni derneci na kojima učestvuju svi građani, na brdovitom Balkanu su to i dalje vruće novinarske teme, manifestacije velikog rizika koje obezbjeđuju veliki broj specijalaca i po kojima Zapad ocjenjuje da li su divljaci s Balkana napredovali ili i dalje žive u svom kamenom dobu. Na gay paradi u Berlinu vidimo šarene zastave, veselu nasmijanu i rasplesanu masu, zgodne djevojke a kod nas ćelave divljake, popove, bradonje, koridore policije, kamenje, helikoptere i suzavce.

U vrijeme tih događaja visokog rizika naglo ušute naši borci za ljudska prava i salonski intelektualci. Jer osnovna ljudska prava treba osigurati Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, ali ne pederima i lezbačama! Povratnicima moramo obezbijediti elementarna ljudska prava, pravo na posao, na normalan život i osuđujemo diskriminaciju nad njima, ali kada su u pitanju osobe gay zajednice, iste napade prešućujemo i tako odobravamo. Prema ljudskim pravima ponašamo se kao da smo pred švedskim stolom, biramo i branimo samo one kojima mi pripadamo. Balkan mora jednom za sva vremena odlučno krenuti u obračun s desničarskim i fašističkim pokretima, navijačima i divljacima koji koriste svaku priliku, bila to utakmica, miting za Kosovo ili gay parada, kako bi divljali ulicama naših gradova, tukli nedužne stanovnike, novinare, rušili, palili i razbijali izloge. Nedopustivo je da grupa divljaka pretvori grad u ratnu zonu i svojim orgijanjem uvede opsadno stanje, a da cijeli državni aparat pred njima izgleda bespomoćno. Nasilje fašističkih grupa koje su stvorili i odgojili Milošević, Koštunica&Co Srbiji se sada vraća kao bumerang. Grupe koje su beogradskim političarima u devedesetima služile kao paravojne jedinice i palile po Hrvatskoj i Bosni, kasnije prešli na ambasade, danas pale tamo gdje su ih stvorili – u centru Beograda. Tadić nema više šta čekati. Zapalili su mu stranačke prostorije, zar treba da mu zapale i kuću?

(BH Dani br. 696)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
11 komentara
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Protiv huliganstva jesam… nikad nebi izasao na neki trg i kamenovao ili tukao skupinu pa bile to i same pedercine ili lezbejkuse kao sto kaze doticni, …. ali da se odobravaju peder parade…. de ba Frenkie… postujem te ko umjetnika ali nemoj plaho zahebavat….
mada ako ce mo u evropu. hihihihihih….. pa pederizam je tamo glavni na vlasti zato je sve odobreno… pa na veliko se prica o toj istoj Njemackoj fudbalskoj reprezentaciji da pederizam vlada u njoj,… ja nisam ZA javno okupljanje istih i ne volim ih vidjet ni na slici koji se djavo oni imaju okupljat…

Kad ce ovaj Frenki poceti da pise pametnije tekstove, a ne glumiti advokata pedera. Ne znam odkad to zapad posta mjera za normalno ponašanje. Pedere treba lijeciti!

Koji ste vi licemjeri , pedere treba liječiti , pedere treba bubati , lezbejke fuj a takvi kao vas dvojica ne silaze sa hard core porno sajtova . Vas i vašu zatucanost i licemjerje treba liječiti (najvjerovatnije ste glasali opet za SDA ili SBB – vidi se mentalnom ”kameno doba” sklopu).

Frenki izgorio si ko Dida.

Sta sad svako pise kolumne??? Mogao sam i ja poceti.
Sta tebe boli briga ba za gay paradama, gay pravima (osim ako i sam nisi jedan) i evropskim integracijama. Idi repuj o ravama, parama, limuzinama i o cemu vec repuju tamo oni ameri… I onako se svi furate na njih. Ostavi se politike.

sudo sudo, popij kahvu pa razmisli pa napisi

Evo baš sad pijem kahvu , razmišljam , razmišljam i opet stojim iza svake prethodno napisane riječi (uostalom i ja sam lezbejka , doduše zarobljena u muškom tijelu) . Preporučujem svima tekst Jelene Karleuše u Kuriru o ovoj temi i licemjerju nas balkanskih mužjaka .

Sudo sestr… ovaj, brate, da neces ti biti kao onaj rumunski pjevac ili odakle je vec. Treba sa bradom. Ne mogu da se sjetim imena… Hajd majke ti, treba i nama jedan, da nas prime u EU.

@Sudo Simpson: Kad tako razmisljas kazi nam gdje te odvedu razmisljanja?

P.S
Jos malo pa počinje ti crtani:)

Homera Simpsona za predsjednika BiH !

FOTON :
P.S: Još malo pa počinje ti 60 MINUTA 🙂