Bradati i normalni 2

5 min. za čitanje
Frenkie

Bi mi pomalo žao što sam požurio s kolumnom jer bi o toj emisiji imao svačeg interesantnog napisati. Ali na svu sreću, Frenkie u Danima ima sedmičnu kolumnu, pa ono što nisam spomenuo u prošlom, napisat ću uz malo zakašnjenja u ovom tekstu.

Bolje ikada nego nikada, je l’ tako? Gosti u emisiji bili su dakle Stevan Filipović, redatelj filma Šišanje, Boško Ćirković Škabo, Sergej Trifunović glumac i vlasnik mobitela, te psiholog Zoran Milivojević. Tema ja bila Parada ponosa i Porodična šetnja koja se održala dan prije.

Sergej Trifunović, Ćirković, kao i voditeljica Bećković, koja je huligane s beogradskih ulica nazivala “mladim ljudima o kojima država ne brine”, složili su se da je Porodična šetnja, koja je održana u “najboljem mogućem redu”, jedan legalan i legitiman skup u kojem ne vide ništa loše. Ako krenemo od pretpostavke da je Parada ponosa u Beogradu organizirana kako bi ukazala na loš položaj gay zajednice u Srbiji, a Porodična šetnja kao skup imao za cilj da otkaže tu istu paradu i samim tim u startu oduzme pravo glasa LGBT zajednici, onda ne možemo reći da je Porodična šetnja, kako je rekao Trifunović, “OK” skup. Sa šetnjom dan prije htjelo se gay zajednici oduzeti pravo glasa i onemogućiti joj da uopće ukaže na svoj loš položaj u društvu.

Cijela emisija je, kao što je Stevan Filipović u svojoj kolumni kasnije i sam rekao, bila jedna velika parada relativizacije u kojoj se od žrtve pravio zločinac i provokator. Vještina koju su u Srbiji usavršili. Isti učesnici su dijelili mišljenje gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koji je mrtav hladan izjavio da je on, parafraziram, lijepo upozoravao da se Parada ne treba održati, jer će to biti provokacija i da će sve završiti neredima!

Gradonačelnik je znao da će Parada uznemiriti huligane i da će oni zbog toga rušiti po Beogradu. Za očekivati je da Đilas i njegove kolege u Parlamentu ubuduće, prije nego što krenu s usvajanjem nekog novog zakona, prvo nazovu gospodina Ivana Bogdanova i njegove kolege, vođe drugih navijačkih skupina, i prvo s njima popričaju i provjere da li će se oni uznemiriti ukoliko Parlament usvoji jedan novi zakončić, pa tek nakon što dobiju zeleno svjetlo sa “severa” nastave s radom u Parlamentu i usvajanjem zakona. Isto tako, Fudbalski savez, prije nego što donese bilo kakvu odluku, prvo treba da obavi razgovor s gospodom huliganima i provjeri da li se oni slažu s planiranim potezima ili oni, pak, imaju neki bolji prijedlog. Možda bi ustvari bilo najbolje da cijelo vodstvo Saveza prepuste huliganima. Jer ako ništa, oni će u tim uvesti strahopoštovanje, fudbaleri se po terenu neće vući kao neke pičkice i neće smjeti tek tako prelaziti u klubove u koje oni žele!

Generalno, vanjsku politiku Srbije treba prepustiti nabildanim, istetoviranim momcima jer oni imaju muda reći ne Evropi i tim zapadnjačkim izrodima koji se vole jebati u šupak. Iskreno se čudim kako ne postoji jedna srpskočetničkaultranacionalnohuliganskaKosovojesrceSrbijeSrbijadoTokija stranka sa Đilasom kao predsjednikom i Bogdanovom kao njegovom desnom rukom. Međutim, varate se dragi čitaoci ako mislite da huligani iza sebe nemaju stranku. Imaju, i to više njih! Srbija neće riješiti ništa ukoliko uhapsi osnivača Obraza, par vođa navijačkih skupina i zabrani iste. Ukoliko taj problem žele temeljito riješiti, moraju uhapsiti sponzore tih organizacija a oni se nalaze u političkim partijama. To su iste one stranke koje su za vrijeme ratova na Balkanu po Srbiji okupljale žestoke momke i slale ih preko Drine da brane “srpska vekovna ognjišta i proteraju Alijine horde islamskih fanatika”.

Samo što se danas “srpska vekovna ognjišta” brane tako što se na gay paradama, utakmicama i raznim mitinzima neredima i nasiljem prijeti običnim normalnim građanima koji tokom divljanja ne smiju izaći iz kuće i pokazuje Evropi da je Srbija ne želi. Te stranke ne žele Evropu, jer kako će one odrađivati svoje poslove kada Bruxelles uvede nova pravila i ukine taj balkanski detimenisrediovojaćutebionojerjaznamonogatiznašovog way of life?

(SodaLIVE.ba/BH Dani, broj 670)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments