fbpx

Bosanka kao stjuardesa proputovala sve kontinente

2 min. za čitanje

stjuardesa elma1 Još kao djevojčica imala je velike snove da putuje svijetom i da se bavi ovim poslom.

Obišla svijet

Ni veliko razočaranje koje je doživjela kada je aplicirala za posao u “Bosnia Airlinesu” nije ju zaustavilo u ostvarenju snova.

– Vjerovala sam u sebe… Nisam željela odustati, pa sam od prijateljice saznala da “Saudi Arabian Airlines” u BiH organizira intervju za buduće stjuardese. Razgovarala sam sa četiri menadžera i jednom stjuardesom iz Saudijske Arabije i dobila posao – priča nam Subašić-Fazlić.

Kada je stigla u Džedu, zajedno s drugim stjuardesama imala je obuku od tri mjeseca.

130709stjuardesa-elma4
– U toj obuci naučile smo kako spasiti putnike u slučaju pada aviona. Cijela obuka bila je zanimljiva, a izdvajam bacanje u bazen s hladnom vodom. Ubrzo je moj san postao realnost – kaže Elma.

Odlične zarade

Zahvaljujući svom poslu, proputovala je svijetom, upoznala druge kulture.

stjuardesa elma5
– Bila sam na mnogim destinacijama, od Indije do Francuske. Najljepši grad koji sam posjetila je Meka, gdje sam obavila i četiri umre. Inače, obišla sam sve kontinente – kaže Elma.

stjuardesa elmaKaže da je posao stjuardese stresan, ali ujedno lijep i zanimljiv. Radno vrijeme nije isto svaki dan i nikada ne zna kada će završiti s poslom.

– Često radim po noći. Nekada letovi traju i po deset sati. Najveći strah doživjela sam prilikom leta u Egipat. Iznad Kaira bila je strašna oluja i dva sata nismo mogli sletjeti na aerodrom. Pilot je pokušavao, ali se avion uvijek tresao. Putnici su vrištali i plakali te smo ih morali smirivati – kaže Elma i naglašava da se u ovom poslu odlično zarađuje.

Podrška supruga

Elma tvrdi da život stjuardese nije kako većina ljudi razmišlja, da u svakom gradu u kojem sleti može imati momka.

– Stjuardese nemaju vremena, daleko su od porodice, najmilijih… Moj muž Mirsad, kojeg sam upoznala u Bosni prije nego što sam postala stjuardesa, velika mi je podrška – kaže Elma.

(SodaLIVE.ba/Dnevni Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments