Bosanci vole kafu i po pet sati sjede u kafiću!

27. Avgusta 2013.
2 min. za čitanje

ljetne-baste-sarajevo-1Najviše ju je iznenadilo, kaže Keti, što Bosanci satima sjede i piju kafu.

Razgovor o fakultetu

– Kafa sve vrijeme! Bosanci vole kafu i za njih je normalno da u kafiću s prijateljima sjede i po nekoliko sati i pričaju. Kada smo tek stigli u Sarajevo, sjedenje uz kafu duže od 20 minuta činilo nas je anksioznim. Do kraja našeg puta, zatekli smo se da i mi sjedimo u kafiću četiri do pet sati – napisala je Keti u svom blogu, što je prenio i Stejt department.

Njena strast prema kulturi, jeziku i hrani savršeno se uklopila sa bh. običajima, navodi Keti, a kao najupečatljiviji dio svog istraživanja u BiH izdvaja učenje bosanskog jezika. Osjećala se ponosno kada je jednog jutra s gazdaricom kod koje je stanovala razgovarala na bosanskom.

– Samo smo izvadile posuđe iz mašine za pranje, ona me tada upitala za fakultet i šta želim studirati. To nije bio poseban razgovor onima koji su bili s nama, ali meni je to mnogo značilo. Imala sam pravi razgovor s “mamom-domaćinom”, nešto što nismo bile u stanju učiniti ranije – navodi Keti.

Otvorenog uma

Druženje s ovom bh. porodicom pomoglo je Keti da nauči cijeniti raznolikosti. Rad za opće dobro postao je važan dio njenog rasporeda. Volontirala je u sirotištu, penzijskom centru, što joj je pomoglo da pobjegne od stereotipa.

– Bosna me mnogo promijenila. Sada sam više otvorenog uma i pokušavam razmišljati malo drugačije nego što sam to radila prije – dodala je Keti.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ma vole kafu ,al nebi sjedili 5 sati da imaju posla ,jadna nam drzava sa ovima ljudima sto nas vode.

pa upravo to “samir” ona ne konta da Bosnaci nemaju pametnija ni preca posla vec da sjede od jutra do mraka po terasama i zaicaju kafice koji ce drugi klinac raditi…

A u Americi “poso,kuća,kuća,poso eto šta znaaam ništa ne znaaam”…

pa dobro u njiha nije obicaj da se to cefi kafica …nego srkni na brzinu i hajde …a i vecina ih nose u ruci i piju putem haaaaaaaaaa