Bosanci vole kafu i po pet sati sjede u kafiću!

2 min. za čitanje

ljetne-baste-sarajevo-1Najviše ju je iznenadilo, kaže Keti, što Bosanci satima sjede i piju kafu.

Razgovor o fakultetu

– Kafa sve vrijeme! Bosanci vole kafu i za njih je normalno da u kafiću s prijateljima sjede i po nekoliko sati i pričaju. Kada smo tek stigli u Sarajevo, sjedenje uz kafu duže od 20 minuta činilo nas je anksioznim. Do kraja našeg puta, zatekli smo se da i mi sjedimo u kafiću četiri do pet sati – napisala je Keti u svom blogu, što je prenio i Stejt department.

Njena strast prema kulturi, jeziku i hrani savršeno se uklopila sa bh. običajima, navodi Keti, a kao najupečatljiviji dio svog istraživanja u BiH izdvaja učenje bosanskog jezika. Osjećala se ponosno kada je jednog jutra s gazdaricom kod koje je stanovala razgovarala na bosanskom.

– Samo smo izvadile posuđe iz mašine za pranje, ona me tada upitala za fakultet i šta želim studirati. To nije bio poseban razgovor onima koji su bili s nama, ali meni je to mnogo značilo. Imala sam pravi razgovor s “mamom-domaćinom”, nešto što nismo bile u stanju učiniti ranije – navodi Keti.

Otvorenog uma

Druženje s ovom bh. porodicom pomoglo je Keti da nauči cijeniti raznolikosti. Rad za opće dobro postao je važan dio njenog rasporeda. Volontirala je u sirotištu, penzijskom centru, što joj je pomoglo da pobjegne od stereotipa.

– Bosna me mnogo promijenila. Sada sam više otvorenog uma i pokušavam razmišljati malo drugačije nego što sam to radila prije – dodala je Keti.

Podijeli ovaj članak
4 komentara