fbpx

Blagi pad temperature, manje posla za ljekare

2 min. za čitanje

Nakon paklenih vrućina jučerašnji blagi pad temperatura donio je malo osvježenje za sve građane BiH. Jučer je bilo i manje pacijenata koji su zatražili ljekarsku pomoć pa su i ljekari, konačno, mogli odahnuti.

Dodatne tegobe

Kako nam je rečeno u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, još ima pacijenata čije su tegobe izazvali vremenski uvjeti, ali ih je daleko manje nego krajem prošle sedmice. Pacijenti su se jučer uglavnom žalili na vrtoglavicu, otežano disanje, stomačne tegobe, ujede krpelja i drugih insekata. Bilo je i nekoliko terenskih intervencija.

– To je patologija uobičajena za ovaj period godine. Najviše je hroničnih bolesnika. S terena dobivamo manje poziva za intervencije nego ranije, kada su temperature rasle i do 40 stepeni – kažu u Hitnoj pomoći.

Ljekari su upozorili da pad temperatura može izazvati dodatne tegobe hroničnim bolesnicima te im preporučuju uzimanje redovne terapije i ostanak kod kuće. Sudeći prema prognozama meteorologa, ovakvo vrijeme zadržat će se tokom cijele sedmice.

Moguća kiša

Jučer je u 14 sati najtoplije bilo u Banjoj Luci sa 35 stepeni, u Mostaru je bilo 34 stepena, u Sarajevu 32… Za danas se prognozira temperatura do 34 stepena uz mogućnost pljuskova u zapadnim krajevima BiH.

U srijedu je najavljena kiša u većini krajeva BiH, a najveća dnevna temperatura iznosit će 28 stepeni na jugu, dok će u unutrašnjosti biti do 26 stepeni Celzija. U četvrtak se očekuju temperature do 27 stepeni i prestanak padavina, uz mogućnost veće sparine.

Jučerašnje temperature bile su ugodne za kupanje i sunčanje, tako da na lokalnim bazenima, rijekama i jezerima u BiH nije nedostajalo kupača.

Zabilježeni rekordi

Meteorolozi najavljuju ugodne noćne temperature tokom ove sedmice te ponovne vrućine i toplije noći. Meteorološke prognoze za region kažu da će temperature biti visoke, ali da neće sustići one koje smo imali proteklih dana, a koje su u većini država Balkana bile i rekordne u posljednjih nekoliko godina.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments