BiH ponovo zove u pomoć Međunarodni monetarni fond

4 min. za čitanje

Nakon što je odbačena inicijativa da se rupe u proračunima pokriju povećanjem stope PDV-a, čini se, kako vlastima u BiH nije preostalo drugo do li pozvati u pomoć MMF. Zaključak je usvojen jednoglasno na sjednici Fiskalnog vijeća kojeg čine premijeri i ministri fanancija BiH, entiteta i Distrikta Brčko, nakon što je utvrđen fiskalni okvir za razdoblje 2012-2014. Milan Suc rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, potvrdio nam je kako im je stigao „poziv u pomoć“ premijera Vjekoslava Bevande.

MMF dobio pismo

„Međunarodni monetarni fond je dobio pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara, gosp. Bevande, kojim se traži početak razgovora o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom. Datumi za početak ovih razgovora trebaju se tek utvrditi”, kazao je Suc za Deutsche Welle.

Stand by aranžman kojeg je BiH zaključila s MMF-om 2009. predviđao je da zemlja kroz tri godine, u tri tranše dobije milijardu i 200 milijuna eura pomoći, uz kamatnu stopu od samo 1,34 posto. Dvije trećine namjenjeno je bilo Federaciji BiH, jedna trećina Republici Srpskoj, za pokrivanja proračunskih deficita. S druge strane, vlasti u BiH su se obvezale provesti reforme i smanjiti proračunske izdatke. No, ovo potonje nije se dogodilo. BiH je dobila samo trećinu novca, 400 milijuna eura, a aranžman je prekinut zbog neispunjavanja zadanih uvjeta. Premijer BiH Vjekoslav Bevanda boji se kako će uvijeti MMF-a sada biti daleko nepovoljniji.

Oštriji kriteriji

„Od postizborne krize i formiranja Federalne vlade, onako kako je formirana, prestali su se ispunjavati uvjeti i aražman je jednostavno propao. Sad su svi došli do toga da bi pod onim uvijetima trebalo nastaviti aranžman s MMF-om. Međutim, to se više nikada neće ponoviti zbog naše nevjerodostojnosti. Taj novac je odobren uz kamatu od 1,34 posto, na to smo imali beskamatni kredit Svjetske banke i grant Europske komisije”, kaže Bevanda za Deutsche Welle.

On misli da će novi uvjeti biti puno strožiji nego što su bili raniji te da je sada sve neizvijesno: „To se državne razine apsolutno ne tiče, ali eto, misleći na ukupnu konsolidaciju, znamo da su županije, općine, da je sve to u financijskom kolapsu, ja ću učiniti sve što mogu. Morat će se definirati novo pismo namjere i utvrditi novi kriteriji, da bi dobili novac.”

Bolje MMF, nego veći PDV

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže kako aranžman s MMF-om nije najidealnije rješenje za saniranje stanja u ekonomiji niti je poticaj razvoju ekonomije, ali u situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina i u situaciji u kojoj se predlažu alternative su mnogo gore, poput povećanja PDV-a, on misli da je aranžman s MMF-om je jedan od poteza koji može osigurati stabilnost i proračunsku i ekonomsku.

„Dvije su ključne stvari koje aranžman s MMF-om donosi – to je stabilnost koja pozitivno utječe na kreditni rejting, a drugi jesu upravo uvjeti MMF-a koji znače neophodne reforme, promjene u sustavu trošenja proračunskog novca. A ako je vlastima u BiH potreban i izgovor pred socijalnim i drugim kategorijama da nešto što je dobro za BiH, „moraju“ učiniti zbog MMF-a i to je dobro samo nek se pravi potezi naprave”, kaže Gavran

Naš sugovornik, međutim, upozorava kako ne bi bilo dobro da se ponovi ranije iskustvo kada su vlasti uzeli dio novca od MMF-a, kako bi pokrili proračunske deficite, a pri tom dogovorene reforme nisu proveli.

Autor: Milan Šutalo

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

Podijeli ovaj članak
6 komentara
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A pa onda i ne cudi.. Oj Bosno medju sljivama….

prije nego sto se odazovu pozivu MMF ce dati najvjerovatnije odredene uslove.prvo mora se smanjiti javna potrosnja a to se odnosi na smanjenje primanja svih u javnom sektoru pocev od parlamenta BiH,pa kantona,opstina i svih ostali korisnika budetskih primanja, cisto sumnjam da ce oni pristati na smanjenje svojih tesko zaradenih privilegija.jedino sto oni hoce uraditi smanjice penzije i povecati sve vrste participacija za lijecenje ,skolovanje raznih taksi i td.neka nam je sami bog na pomoci ako ion moze sta uraditi sa ovakvim vlastodrscima.

ne zna se sta je gore: povecanje PDV-a ili zajmica od MMF-a!

evo cinjenica o gorkoj istini MMF-a, Svjetske banke i dr. medjunarodnih institucija:
http://www.youtube.com/watch?v=PCGWXJrhlmw

(uz licnu napomenu da je drugi dio filma,tj. projekat Venus svojevrsna utopija u ovom vremenu kao i da je zasnovan na selektivnom naucnom pristupu pitanju zivota)

ili:
http://skajvok3r.blogspot.com/2011/03/zavrsnica-igre-plan-za-globalno.html

Žalosno je što ova vlast PROSI od -MMFa.Umjesto da uvede red i pokrene firme i prestane sa namještenim tenderima.Slučaj policijski uniformi u
Sarajevu.A borac travnik se može serbes zatvorit.Preči im pojedinac nego kanton.Ili što su profitabilni HAK isjeckali na mig mađara koji su otvorili pet put veći.uz podmićivanje visokog predstavnika od mađara sigurno.Koliku dobit samo iznesu stranci iz koksare sode i cimentara.To je samo nekoliko primjera.Dok se pojedinci bogate mi ćemo vraćati kredite i plaćati pdv.Ma oni svi redom su sitne male prodane duše za marku bi oca prodali.Glume faraone u zemlji a prose po inostranstvu.Daj bože da nam bude bolje.

MMF,ti si Bog,ti si sef !!!

dzeko
5. April 2012.
06:11

ZA ONE KOJI NISU PROGLEDALI

ne zna se sta je gore: povecanje PDV-a ili zajmica od MMF-a!

evo cinjenica o gorkoj istini MMF-a, Svjetske banke i dr. medjunarodnih institucija:
http://www.youtube.com/watch?v=PCGWXJrhlmw

(uz licnu napomenu da je drugi dio filma,tj. projekat Venus svojevrsna utopija u ovom vremenu kao i da je zasnovan na selektivnom naucnom pristupu pitanju zivota)

ili:
http://skajvok3r.blogspot.com/2011/03/zavrsnica-igre-plan-za-globalno.html

adbanner