BiH pogodio zemljotres jačine 4,6 stepeni, uslijedila još dva manja

1 1.278

Šire područje Bosne i Hercegovine 15-ak minuta iza jedan sat u noći sa petka na subotu pogodio je snažan zemljotres sa epicentrom u blizini Zenice.

Prema podacima Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda magnituda u epicentru je iznosila 4,6 Richtera i 6 stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotres je prvi put zabilježen u 1.12 sati, a podrhtavanje tla koje je potrajalo 10 sekundi mnoge je probudilo i izazvalo paniku. U Zenici su mnogi građani izašli na ulicu i nisu se smjeli vratiti u zgrade.

Prema našim informacijama zemljotres se osjetio u cijeloj Bosni i Hercegovini, a i Hrvatskoj i Srbiji.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini dva kilometra. Brzo poslije prvog, skoro isto područje ali na većoj dubini od 12 kilometara, pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2:35 tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni.

Na zgradama u Zenici primijećene su pukotine na zidovima te je prijavljeno da su obrušene neke od fasada, a zabilježeni su i slučajevi da su ljudima padale stvari sa ormara i slike sa zidova. Saopćeno je da je u zemljotresu nastala manja materijala šteta, a povrijeđenih nije bilo.

“Bilo je strašno! Sjedio sam s društvom u ljetnoj bašti kad je počelo tresti, ljudi su počeli istrčavati iz kuća, nastala je panika, čuo sam da su ljudima po kućama padali regali, ormari, lusteri… Mnogo je građana još na ulici, ne smiju da se vrate u stanove”, kazao nam je čitatelj iz Zenice.

Podrhtavanja tla se, osim Zenice, osjetilo u većem dijelu BiH – u Sarajevu, Banja Luci, Goraždu, Bihaću…

Na samoj teritoriji grada Sarajeva gotovo svakodnevno se javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Epicentralna područja ovih poresa su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća. Snažniji zemljotresi su relativno rijetki. U toku jedne godine na teritoriji Kantona Sarajevo registruje se u prosjeku oko 100 zemljotresa.

Dubina hipocentra se kreće od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude dva do tri zemljotresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti manju materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine, od kada se na ovom području zemljotresi instrumentalno registruju, zabilježeno je 74 zemljotresa čija magnituda je bila preko 3,0 Rihtera ili intenzitet veći od V stepeni Merkalijeve skale, odnosno to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

(SodaLIVE.ba/Klix)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Eldar

.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x