BiH ima najneobrazovanije građane u regionu

14. Decembra 2013.
1 min. za čitanje

50132090352ac816ecab42303651748_orig

U nacionalnom izvještaju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) navodi se da su se Slovenci u prosjeku školovali 11,7 godina, Crnogorci 10,5, stanovnici Albanije 10,4, Srbije 10,2, a Hrvatske 9,8 godina.

“Sasvim je jasno da su ukupni postignuti rezultati obrazovanja u BiH niski u odnosu na region”, ocjena je autora izvještaja.

Profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu Aleksandra Nikolić, koja je učestvovala u izradi ovog UNDP-ovog izvještaja, podsjeća da su građani za vrijeme proteklog rata u BiH bili “u hibernaciji” koja je, kaže, u postratnom periodu prerasla u poluhibernaciju u kojoj su svi čekali da li će se promjene dogoditi ili ne.

“Stalno stojimo u mjestu dok drugi idu, što znači da zaostajemo za ostalima. U tom kontekstu, poražavajuća je činjenica da je prosječan broj godina školovanja u BiH nešto veći od osam”, istakla je Nikolićeva.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ne kontam! I?
Pa oduvijek smo kaskali za svima.Bar je to javna tajna.
Gdje to ima da se ide u skolu ko je tu vidio hajra a?
Ma jde molim te?
Bosanci i Hercegovci imaju samo jak onaj svoj predznak “JA”,ali kada ih netko takne u centar ili sto bi mnogi rekli u “SRZ”.Sve poslije toga je isto sranje….Dovoljno je samo pratiti portale pa i ovaj i vidjeti gdje i na koji nacin ima najvise kometara na objevljenu vijest.Malo pogledajte da se ovdje najvise komentarise i to negativno:kradje,ubistva,lopovluci itd…a o kulturi i lijepom ponasanju niko niti slova!!?
I da,to je BiH.

“Kvaliteta obrazovanja, s obzirom na niže društvene klase, treba što je više moguće biti osiromašena i osrednja kako bi razlika izmedju viših i nižih društvenih slojeva bila nepremostiva za niže slojeva društva”. ……………. Izvod iz knjige “Tiha oružja za tihi rat”

nismo pametni,al sto smo glupi

Čudno , baš čudno otkud ovo , ovo se nije ocekivalo za nasu zemlju hahaha dobro je da imamo i barem po ovo 8,3 godine kako smo glupi i kako svijet od nas jos vece budale pravi i izigraju nas.!!!

S obzirom na stanje u drustvu,konstatiram da je taj prosjek ispod 5 godina,ali ako se broji mektebska nastava,pa to je solidnih 5,1 godina obrazovanja po glavi ovce…Mislim stanovnika…