fbpx

Bh. vozači duguju 58 miliona KM, rekorder “nanizao” 62.654 KM kazni

2 min. za čitanje

Ukupna dugovanja vozača po osnovu neplaćenih saobraćajnih prekršaja premašila su cifru od 58 miliona maraka, potvrđeno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Iz IDDEEA su za portal InfoBijeljina rekli da dug vozača u Republici Srpskoj iznosi 20.996.735 KM, u Federaciji BiH 34.754.230 KM, a u Brčko distriktu 2.599.716 KM.

Zanimljivo je da se, među osam najvećih dužnika, našlo njih čak pet iz Brčkog.

Međutim, najveći dužnik prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH je iz Trebinja, a duguje čak 62.654 KM. Slijedi dužnik iz sarajevske opštine Stari Grad, koji nije platio kazne u ukupnom iznosu od 58.750 KM. Kako je potvrđeno za InfoBijeljina, iza tog Sarajlije našla su se dva Brčaka, koji duguju 51.993 KM odnosno 50.778 KM.

Vozač iz Maglaja je sljedeći, jer je nakupio kazne u iznosu od 43.124 KM, a iza njega slijede još tri vozača iz Brčkog, čija dugovanja iznose 38.956 KM, 38.860 KM i 38.440 KM.

Inače, ogroman broj nenaplaćenih saobraćajnih kazni u BiH je višegodišnji problem.

Ranija iskustva pokazala su da je najviše novčanih kazni izrečeno za prekršaje kao što su vožnja bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistrovanim vozilom, prekoračenje brzine, vožnja u pijanom stanju i slično.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

U normalnoj drzavi sve se to rijesi ne znam sta glume ovi iz BiH. Zaustavis auto oduzmes licitacija pa nek se voza u busu onda. Kad dodje po rodni list, zdrastvenu, licnu jarane jesi platio nisi neces ni dobiti kapak i et rjesenja. Vec im vi kupujete kola da oni i dalje prave prerkrsaje.

Ne možeš oduzeti vozilo vozaču ako nije njegovo, tj. ako nije u njegovom vlasništvu. Ti ljudi vozaju vozila koja su na ženama, djeci. Sve dok ne vežu kaznu za vozilo neće se moći naplatiti i to da se ograniči imaš 2.000 KM kazne u registru na vozilu, oduzima ti se vozilo, staji 3 mjeseca ako ne platiš ide na licitaciju i priča završena.