Bh. poljoprivrednici: Pomama za tartufima, već stiglo 200 prijava!

5 min. za čitanje

tartufi

Domaći poljoprivrednici su veoma zainteresovani za uzgoj tartufa koji im može donijeti veliku zaradu, a za samo tri dana prijavljeno je više od 200 potencijalnih uzgajivača, rekla je direktorica preduzeća “Green Laboratories” iz Banjaluke Senka Gatarić, piše Glas Srpske.

– Interesovanje je ogromno, telefoni zvone stalno, ljudi se raspituju. Zainteresovani su poljoprivrednici iz cijele BiH, a iz Srpske je najviše zainteresovanih sa područja banjalučke regije. Prijavljivanje je tek počelo i ima još dosta vremena da se zainteresovani prijave za sadnice koje će se saditi u jesen – kazala je Gatarić.

Dodala je da broj sadnica nije ograničen i ima ih dosta.

– Najbitnije je da zemljište bude odgovarajuće i sadnice će dobiti svi koji budu ispunjavali uslove. Cilj kompanije je da se posadi što više sadnica i da se razvije taj posao u BiH – istakla je Gatarić.

Londonska kompanija “Green laboratories” zainteresovana je da podijeli besplatno sadnice lješnika na čijem korijenu se nalazi “sjeme” tartufa.

Ugovor o saradnji će biti potpisan na 20 godina, a kompanija će otkupljivati cijeli rod. Od ukupne zarade 70 odsto ide uzgajivaču, a 30 odsto kompaniji.

Cijena tartufa po kilogramu se kreće od 1.000 do 5.000 eura.

———- VEZANI TEKST ———-

Uzgoj tartufa mogao bi postati posao budućnosti za domaće poljoprivrednike, jer je kompanija “Green laboratories” iz Londona zainteresovana da besplatno podijeli sadnice lješnika na čijem korijenu se nalazi sjeme ove najskuplje gljive na svijetu, piše Glas Srpske.

Direktor predstavništva “Green laboratories” u Banjaluci Senka Gatarić je istakla da je ova kompanija zainteresovana za uzgoj tartufa u BiH jer im odgovaraju klimatski uslovi.

– Zainteresovani poljoprivrednici koji bi htjeli da uzgajaju tartufe na svojim plantažama besplatno će dobiti sadnice ljeske na čijem se korijenu nalazi sjeme ove gljive. Time se dobijaju dva proizvoda, tartufi i lješnik. Proizvođači će potpisati ugovor na 20 godina sa kompanijom u kojem se navodi sa će “Green laboratories” obezbijediti otkup tartufa i lješnika po svjetskim cijenama. Cijena tartufa se po kilogramu kreće od 1.000 do 5.000 evra, a lješnika pet evra – objasnila je Gatarić, piše Glas Srpske.

Naglasila je da tartufi i lješnici počinju da rađaju poslije treće godine a najviše plodova daju u periodu od osme do 12. godine.

– Zbog toga se i potpisuje ugovor na tako dug period, a ove plantaže su održive minimalno 50 godina. Znači to je posao za dvije generacije – kazala je Gatariće.

Istakla je da se za svako zemljište prvenstveno mora uraditi elaborat na osnovu koga će se odrediti najoptimalnija vrsta sadnice tu parcelu.

– Sadnja je predviđena u jesen i svi će sadnice dobiti potpuno besplatno, iako jedna košta 30 evra. Zbog toga, kada se tartufi i lješnici budu otkupljivali, od dobijenih prihoda 70 odsto ide proizvođaču, a 30 odsto kompaniji  – kazala je Gatarićeva i istakla da ne postoji ni jedan proizvod koji donosi ovolike prihode uz garantovan otkup.

Pojasnila je da se sadnice veoma lako održavaju, kao i bilo koje druge.

– Potrebno im je samo okopavanje, dok se đubrivo na njih ne smije bacati zbog tartufa, što i olakšava uzgoj. Kada počnu da rađaju, poslije tri godine, predstavnici kompanije će doći sa obučenim psima, jer samo oni mogu da pronađu tartufe. Tu će, naravno biti i proizvođač i gljive će se vagati odmah. Osim toga, poljoprivrednici će uvijek imati neophodnu stručnu pomoć oko uzgoja – naglasila je Gatarić.

Istakla je da je planirano da se tartufi sade na plantažama koje su veličine od jednog do tri dunuma.

– Ukoliko je zemljište dobro može da bude i veća površina. Na dva dunuma se sadi 100 sadnica ljeske – kazala je Gatarić i pozvala sve zainteresovane da se jave u preduzeće “Green laboratories” u Banjaluci.

Gatarić je istakla da se prve godine, kada počnu da rađaju, na svakoj sadnici može dobiti po 150 grama tartufa i tri kilograma lješnika.

– Ukoliko neko ima 100 sadnica može dobiti 15 kilograma tartufa koji će koštati minimalno 15.000 evra i 300 kilograma lješnika za koje će dobiti 1.500 evra. Znači to je 16.500 evra. Svake godine prihodi će biti veći, a samim tim i zarada – kazala je Gatarić.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

S obzirom na veliko interesovanje za jesenju sadnju, zahteve je moguće podneti dok se ne iscrpe zalihe obezbeđene za jesenju sadnju. Svi zainteresovani za jesenju sadnju informaciju o spisku dokumentacije potrebne za potpisivanje ugovora i izradu Elaborata mogu dobiti na telefon: 011/26-21-714 i 060/70-30-309, odnosno 060/70-30-302 (Poslovnica Kruševac – Zapadno Pomoravlje i jugozapadna Srbija), 060/70-30-304 (Poslovnica Niš – Južno Pomoravlje i istočna Srbija) i 060/70-30-312 (poslovnica Beograd – Šumadija, severozapadni deo centralne Srbije i Vojvodina)

Vrlo lako da je i prevara.

Nema na k..cu meda.Da je to tako sadili bi oni to po Engleskoj,nebi dijelili po jeb.noj Bosni.
Pa ce biti kroz par mjeseci treba platiti ovo,ono,,,sredstvo za rast,dodatak za bolji rod i ko zna sta jos,a to sve prodaje ta kompanija.
Prevaranti iz cijelog svijeta su se obrusili na je..nu Bosnu.

koji nam sad otrov zele poturiti u bosnu,kakav sad experiment vrse??????????????????????????? pita li se neko??????????????

Informacije o pokrenutoj proizvodnji u Srbiji možete vidjeti na sajtu http://www.greenlaboratories.net . Uslovi za BiH su isti kao za Srbiju , jedino što se ne plaća participacija za izradu elaborata.

Fiksni brojevi telefona u kancelariji u Banja Luci su 051/921-011 i 051/921-301, a broj mobilnog 066/205-505. Sjedište kompanije je u Banja Luci, ulica Narodnog heroja Milana Tepića br. 27.

Milan Beader, direktor za balkanski region