Bh. građani od 15. decembra bez viza u Evropu

1 min. za čitanje

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle nedjelje imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čije je fokusu pitanje azilanata.

U Briselu BiH predstavlja ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović.

Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje Šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša.

Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra.

BiH je posljednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

(SRNA)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bilo je i vrijeme. Neka smo i bezvizni režim dočekali.Super.Sada slijede putovanja po Evropi za naše građane!:)

ajd ovako: zadnji ko 15.12. izadje iz BiH nek za sobom ugasi svjetlo 🙂

do sada me rodbina svaki dan zvala da dodjem,jutros mi se niko ne javlja na telefon.

Bezvizni režim će najviše koristiti onim “bauštelcima” da im rodbina može dolaziti u posjete i sl. a što se tiče nas “običnih ljudi” neće se gotovo pa ništa promijeniti jer za putovanje su ti potrebne i pare, a onaj ko ima pare mogao je i bez bezviznog režima da putuje po Evropi!

Neka MashAllah !!! I vrijeme je bilo !!! Pao mi je kamen sa srca kako sam procitao ovu vijest…Mislim nije bilo problem uzeti vizu..ali opet je bolje kad ne morash mislit na to !!! Ovako pasosh i putuj !!! Sretno..i pazite se presretaca,u Hrvatskoj su kazne astronomske..a za dalje Slovenija i ostale zemlje da ne pricamo !!!

adbanner