Bajram Šerif Mubarek Olsun

1 716

dzamijaTLBajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao muftija Vahid-ef.Fazlović, uz prisustvo mnogobrojnih vjernika. Prigodnim vazom prisutnima se obratio i hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavi imam Medžlisa Islamske zajednica Tuzla.

– Najvažnija obilježja Kurban-bajrama su ibadeti hadža i kurbana. Sve islamske dužnosti za cilj imaju jačanje našeg imana i takvaluka, vjerovanja i bogobojaznosti. Istinska bogobojaznost vodi najvišem stepenu ljudske plemenitosti, što je kriterij iz Kur´ana Časnog. Stoga je zadaća svakog ljudskog bića je da razvije i usavrši svoja plemenita svojstva, kako bi postigao Božije zadovoljstvo, ali i ostavio najbolje tragove u svom kratkom dunjalučkom životu, po kojima će ga oni što dolaze znati i spominjati – poručio je muftija tuzlanski Fazlović okupljenim vjernicima.

Najbolji put za ispunjenje ovih uzvišenih težnji je, kako je kazao, saradnja i međusobno potpomoganje u dobročinstvu i čestitosti, a napuštanje djela koja nas okreću grijehu i nesporazumima.

– Bajram nas vodi u stanje vjerničkog i duhovnog uzdizanja, ali nas snažno obavezuje na brigu o braći, komšiji, zajednici i društvu. Pozivam vas da u danima ovog blagdana obnovimo i pojačamo svijest o bolu i nevolji drugog, te da ne napustimo i ne zaboravimo ljude kojima je pomoć potrebna, jer je činjenje dobra i međusobno pomaganje imperativ od Boga Svemogućeg, koji treba poimati kao najviši princip ljudskog postojanja – dodao je Fazlović.

Muftija je posebno naglasio da se u danima ovog blagdana obnovi i pojača svijest o bolu i nevolji drugoga. “Budimo istrajni i ostanimo uz one koji su zapali u kušnje zbog prirodnih nepogoda u proljeće i u kasno ljeto ove godine, kada su naša humanost i solidarnost bile na provjeri, naša plemenitost na ispitu, a naši međuljudski odnosi u centru pažnje”.

Svim muslimanima upućujem najiskrenije čestitke povodom Kurban-bajrama u nadi da ćete svoju duhovnu radost podijeliti sa svim ljudima, Bajram Šerif Mubarek Olsun – rekao je na kraju bajramske hutbe muftija tuzlanski Fazlović.

Svim našim čitateljima islamske vjeroispovjesti želimo da ove Bajramske dane provedu sa svojim najmilijim u miru, zdravlju i rahatluku. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Čestitke su uputili:

LUCIANA d.o.o. Lukavac

Dženex d.o.o. Tuzla

IMEL d.o.o. Lukavac

Sisecam Soda Lukavac

Informatički studio “ATALON” Lukavac

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojević

Bajram šerif mubarek olsun, komšije !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x