fbpx

Apel Kantonalnog štaba civilne zaštite TK

1 min. za čitanje

Zaštita zdravlja u poplavljenim područjima zajednički je cilj i interes svih nas, a u narenom periodu neophodno provesti određene mjere kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti.

Svi građani zainteresirani da učestvuju u akcijama čišćenja treba da se jave u najbliže općinske štabove civilne zaštite kako bi bili dalje raspoređeni i upućeni u aktivnosti.

Također, ovdje želimo napomenuti i svim građanima uključenim u ove aktivnosti skrenuti pažnju na neeksplodirana ubojna sredstva koja bi se eventualno mogla naći u plavnim nanosima. Ovo se posebno odnosi na područja u blizini bivših linija razgraničenja. Uočena neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstava potrebno je odmah prijaviti općinskoj službi civilne zaštite ili sužbenicima policije.

Zbog mogućnosti povrijeđivanja tokom čišćenja prostora, apleujemo na sve građane da poduzmu sve neophodne mjere lične zaštite (korištenje rukavica i druge HTZ opreme). U slučajevima povrede neophodno je da se povrijeđena lica jave nadležnoj zdrastvenoj ustanovi radi provođenja antitetanusne zaštite.

Također, prilikom raščišćavanja postoji i mogućnost od kontakta sa gmizavcima i glodarima, te je potrebno izbjegavati svaki takav kontakt, a u slučaju ujeda u što kraćem roku u najbližoj zdravstvenoj ustanovi provesti antiviperičnu zaštitu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments