Amir Husić: Ne kajem se, ponovo bih podržao radnike!

5 min. za čitanje
Foto: Edin Suljendić
Foto: Edin Suljendić
Foto: Edin Suljendić

Amir Husić, dojučerašnji ministar, smijenjen je na hitnoj sjednici Skupštine TK u petak navečer. U otvorenom intervjuu za RTV Slon, Husić govori o mogućim razlozima njegove smjene, protestima policajaca, prijetnji koje su mu upućene od strane poslanika Džemala Jukana …

Gospodine Husiću, smijenjeni ste sa funkcije ministra unutrašnjih poslova na hitnoj sjednici Skupštine TK, koja je održana u petak navečer. Koliko mi je poznato Vi niste bili upoznati šta će uslijediti nakon redovne sjednice koja je održana isti dan i otputovali ste u Sarajevo. Vaš komentar na sva dešavanja?

Da, tačno je. To sam saznao kasno u petak navečer, nakon održavanja te sjednice. U ponedjeljak sam lično dobio tu odluku kada sam se pojavio u Ministarstvu unutrašnjih poslova i pošto sam naravno ja legalista po prirodi, ja ću tu odluku poštovati, jer je na njoj pečat Skupštine Tuzlanskog kantona. Odluku sam iskopirao i uputio svom poslodavcu, tačnije premijeru, da u skladu sa istom postupi i da mi kaže kako da se ponašam u narednom periodu.

Na šta konkretno mislite?

Pitao sam ga da li da dolazim na sjednice Vlade, da li da potpisujem akte i u kojoj mjeri, ili na kraju krajeva da mi da knjižicu ili predloži neko treće ili četvrto rješenje.

Šta se desilo nakon toga?

Nakon tog mog upita jučer, danas je uslijedio odgovor premijera u okviru kojeg je on saglasan da je ta odluka validna i da sam prema toj odluci smijenjen. S druge strane, premijer smatra da je ta odluka neustavna i nezakonita i da do okončanja ovog pitanja, Ministarstvom unutrašnjih poslova rukovodi sekretar.

Do kada?

Do daljnjeg. Sa svim pravima i obavezama ministra.

Šta je navedeno u toj odluci?

Tamo je navedeno da sam ja odgovoran za proteste Sindikata policije i da je neko psovao nešto tamo. Ja smatram da nisam odgovoran za to, jer je Sindikat policije organizirao te proteste u skladu sa Zakonom, najavio, dobio odobrenje, održao ih u predviđenom roku. Niko nije prijavio nikakav incident i taj protest je prošao mirno. To je po meni organiziran mirni protest.

Vi ste podržali članove Sindikata policije, tačnije radnike?

Ja te ljude jesam podržao u njihovim zahtjevima, da im se isplate plaće i omoguće uslovi za normalan rad. Ponovo bih isto uradio, ponovo bi podržao radnike kojima su ugrožena prava na rad i na život i što se toga tiče, ja se ne kajem. Ponavljam, smatram da nisam odgovoran ni za što. Ako neko smatra da je neko odgovoran za psovanje, onda treba da podnese prijavu u vezi s tim, da se obrati policiji i oni će to istražiti detaljno i poduzeti sve zakonske mjere, isto kao što sam ja prijavio prijetnje upućene meni.

Na koje priijetnje konkretno mislite? Ko Vam je prijetio?

Ja sam prijavio poslanika Džemala Jukana. Obratio sam se nadležnoj policijskoj stanici, došli su inspektori, dao sam izjavu, svjedoci su također dali izjavu i potvrdili to. Upoznat je postupajući tužilac koji je poduzeo mjere i radnje u skladu sa Zakonom. Prema tome, samo treba raditi onako, kako to propisi nalažu. Ako je neko tu bio ugrožen, onda sam to bio ja, jer je meni direktno prijećeno. Niko od tih poslanika nije ništa prijavio nego su se svi sakrili iza stava Kolegija Skupštine, da se ispitaju okolnosti oko eventualnih psovki na tom protestu.

Po vašem mišljenju, je li Vaša smjena nelegalna i šta planirate poduzeti po tom pitanju?

To će odlučiti nadležni organ. Ja sa svoje tačke gledišta mogu podnijeti privatne tužbe i prijave.

Šta još može biti razlog Vaše smjene?

Mislim da su se pojedini pribojavali istraga koje ih se dotiču i koje trebaju biti ili su već pokrenute. Te prijave dotiču pojedince ovako ili onako. Možda su se neki prepali moje popularnosti, jer sam podržao radnike na protestima. Mislim da je moja smjena njihov zadnji pokušaj da uplaše sve strane i da i dalje ucjenjuju građane.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

U stvari fol je da nema normalne, funkcionalne, gradjanske drzave!

Bravo ministre, idi odakle si došao

“bošnjo” šta ti smeta ovaj čovjek,nitko mu nije našao ništa da podvali pa ne valja?Jedan od rijetkih koji je došao da uradi svoj posao i počeo ga raditi po “PS-u”al je nagazio izgleda j….. igrače i kod nas normalno to tako ne može.Sve same kabadahije,veće od države,ljepi Goli Otok i Bare.

Vidi ti naseg ministra a ja ga se sjecam kad je sibice “trave” talio omladini u Dobosnici I srednjoj skoli….ccccc….daleko doguro covjek.