fbpx

Alarmantno: Sa bh. tržišta povučeno oko 15.000 komada nesigurnih proizvoda

2 min. za čitanje

Samo u ovoj godini pronađeno je više hiljada proizvoda koji su predstavljali ozbiljan rizik, a među najčešćim takvim proizvodima su i oni za naše najmlađe. Zapravo, radi se o enormno visokoj cifri.

Podaci o pronalasku nesigurnih proizvoda na tržištu naše zemlje su i više nego poražavajući. Naime, od početka ove godine do danas sa tržišta su povučena 42 modela, odnosno čak oko 15.000 komada proizvoda koji su predstavljali ozbiljan rizik za potrošače.

„U istom periodu izvršeno je i usklađivanje oko 6.000 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. Električni i proizvodi za djecu čine najveći broj povučenih nesigurnih proizvoda“, ističe Samir Bekto, pomoćnik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Primjera radi, posljednji proizvod za koji je analizom utvrđeno da je nesiguran i nakon toga je  povučen sa tržišta prije nekoliko dana je plutajuće pomagalo Intex Hello Kitty.

„Navedeni proizvod nije u skladu s Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema normi. Sigurnosni nepovratni ventil nije u funkciji. Plutajuće pomagalo se ispuhuje i zadržava manje od 75% originalnog pritiska. Proizvod predstavlja rizik od utapanja korisnika“, navode iz Agencije.

Prije toga sa tržišta su povečene određene vrste sklopivih stolica, dječijih bicikala, zaštitne obuće, razne vrste električnih proizvoda i slično, a neizostavne su i dječije lutke, u kojima je pronađena hemijska supstanca u nedozvoljenim količinama.  Stoga se, kažu iz ove Agencije, s pravom može reći da stanje sigurnosti neprehrambenih potrošačkih proizvoda na tržištu BiH nije na zadovoljavajućem nivou i neophodan je kontinuirani nadzor.

„Agencija za nadzor nad tržištem BiH, u saradnji s nadležnim inspekcijama, provodi redovne aktivnosti nadzora, te pokreće aktivnosti na osnovu prigovora potrošača i iz drugih izvora“, dodaje Bekto.

Svaki građanin koji posumnja u sigurnost proizvoda, prijavu može podnijeti Agenciji za nadzor nad tržištem BiH, na više načina, a sve informacije o načinu kontakta i pronađenim nesigurnim proizvodima mogu se pronaći na web stranici ove Agencije.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments