Zvizdić dao podršku putnoj deblokadi TK

3 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s kojim je razgovarao o problemima s kojima se susreće TK, s posebnim osvrtom na putnu blokadu, te o saradnji sa višim nivoima vlasti.

Kako je soapćeno iz Vlade TK, Hodžić i Zvizdić su usaglasili stavove da TK ima dobre komparativne prednosti, koje može pretvoriti u konkurentske uz podršku viših nivoa vlasti.

Iskazan je obostran interes za kreiranje pogodne poslovne sredine, sa razvijenim demokratskim kapacitetom, koji će moći približiti investicije ovom kantonu i BiH.

Također, kako je saopćeno, sagledane su i moguće posljedice zbog negrađenja Bloka 7, te je izražena zajednička zabrinutost za energetsku budućnost TK i doprinos u evropskim integracijama.

Premijer Hodžić predstavio je rad Vlade TK u ovom mandatu, ističući aktivnosti na polju borbe protiv korupcije i set zakonskih rješenja u tom pogledu, navodeći preokrete u raspodjeli javnih sredstava, odnosno transparentnost u poticajima Vlade TK prema gradovima i općinama.

– TK je u neobjašnjivoj putnoj blokadi, iako ima najviše stanovnika i najviše registriranih vozila, dakle najviše izdvaja sredstava za akcize, samim time finansira putnu infrastrukturu izvan Kantona. Ta blokada umanjuje konkurentnost preduzeća – ustvrdio je premijer Hodžić.

On je naglasio da je predsjedavajući Zvizdić dao snažnu podršku putnoj deblokadi TK, za javne politike koje se vode, snažnu borbu protiv korupcije, borbu za postizanje transparentnosti u upotrebi javnih sredstava.

Kako se navodi u saopćenju, Zvizdić je pohvalio rad Vlade TK, ocijenivši da ova vlada ima dobre razvojne politike, sa značajnim nivoom transparentnosti trošenja javnih sredstava, što kako je naveo, povećava nivo odgovornosti, ali i povjerenja između građana.

– TK ima usvojene prostorne planove i projektno-tehničku dokumentaciju, spreman je da prihvati i realizira ozbiljne kapitalne investicije – zaključio je Zvizdić, ističući da je TK jedan od najvažnijih energetskih, privrednih, i ekonomskih bazena i dijelova BiH, i najvažnija karika na kojoj se bazira ekonomski razvoj kompletne BiH, industrijski bazen izuzetno važan za izvoz i za konkurentne prednosti BiH – kazao je Zvizdić.

Govoreći o problemu putne blokade TK, Zvizdić je konstatovao da je kvalitetna infrastruktura neophodna za ubrzan i kvalitetan razvoj TK.

Pozvao je Autoceste FBiH da ubrzanom dinamikom krenu u projektiranje i izgradnju neophodne infrastrukture, koja će povezati TK sa drugim dijelovima BiH, poručivši da TK treba zauzeti mjesto koje mu pripada, saopćeno je iz Vlade TK.

Prenosi FENA.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar