fbpx

Zukan Helez Ministar odbrane BiH u posjeti Češkoj

2 min. za čitanje

Zamjenik Predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima danas i sutra, na poziv ministrice odbrane Republike Češke Jane Černochovae boravi u službenoj posjeti ovoj zemlji, gdje će prisustvovati ministarskom sastanku V4+CEDC+Western Balkans Defence Ministerial Meeting (CEDC).

Po dolasku u Prag ministar Helez danas se susreo sa predstavnicima Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, gdje mu je sagovornik bio jedan od predstavnika komore Tarik Altunbabić.

Predstavnici Komore upoznali su ministra sa svojim radom, a kako su kazali, cilj im je da pomažu kompanijama jedne i druge zemlje, omogućavaju brži pristup tržištu zemalja Zapadnog Balkana i Češke. Tokom razgovora sagovornici su se složili da Komora djeluje kao katalizator u području unapređenja poslovanja, kao i u uklanjanju svih vrsta barijera u svrhu omogućavanja brže i jednostavnije poslovne saradnje.

Tokom razgovora ministar je iskazao zadovoljstvo zbog dobre organizacije naših privrednika u zemljama EU, te im se zahvalio što nastoje pomoći kako privredi BiH i njenim građanima.

Nakon sastanka sa predstavnicima Komore ministar se u organizaciji ambasadorice Bosne i Hercegovine u Češkoj Martine Mlinarević Sopta susreo sa veteranima Oružanih snaga Češke koji su svojevremeno bili učesnici mirovne misije IFOR/SFOR, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je bila prilika da se ministar Helez zahvali veteranima na doprinosu u implementaciji i provedbi mira u BiH u okviru NATO-ve mirovne misije od 1995. do 2004. godine.

„Hvala vam što ste bili dio mirovnih napora i doprinijeli stabilizaciji mira u našoj zemlji nakon stravičnog rata i velikih stradanja stanovnika Bosne i Hercegovine u proteklom periodu. Ponosan sam što Bosna i Hercegovina danas također ima kapacitete da bude dio globalnih napora u očuvanju mira u svijetu kroz učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama,“ kazao je Helez.

Nakon sastanka i prijema u Ambasadi za veterane OS Republike Češke, Helez će prisustvovati službenoj večeri za učesnike CEDC ministarskog sastanka, čiji domaćin je ministrica odbrane Češke Jana Černochova.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments