fbpx

Zoran Tegeltija – BiH sa sadašnjim ustavnom može biti članica EU

2 min. za čitanje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ocijenio je da BiH uz sadašnje ustavno uređenje apsolutno može biti članica EU i da nisu suprotstavljeni Dejtonski sporazum i EU integracije.

Tegeltija je ustvrdio da postoje slične zemlje članice EU koje imaju decentraliziran sistem vlasti, kao što je BiH, i koje su kao takve od početka članice EU.

“Evropske integracije su naš cilj, ali to nije način da se Ustav BiH promijeni na neustavan način. Naši unutrašnji odnosi imaju mnogo otvorenih pitanja, ali se ta rješenja ne mogu nametati sa strane”, rekao je Tegeltija za beogradski list Politika.

Prema njegovim riječima, odgovori na unutarnja otvorena pitanja moraju se postići dijalogom i konsenzusom, kao osnovnim načinom funkcioniranja u državi koju čine tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

“Ko želi zaobići ili zanemariti to osnovno opredjeljenje, krši Ustav BiH”, istakao je Tegeltija.

Podsjetio je da su sve balkanske zemlje kao vanjskopolitički cilj postavile ulazak u EU i nalaze se u različitim fazama tog procesa, ali i da je Brisel prije nekoliko godina donio odluku o zaustavljanju procesa proširenja EU zbog unutrašnjih reformi.

Tegeltija je dodao da je danas ponovo pod znakom pitanja davanje statusa kandidata balkanskim zemljama zbog rata u Ukrajini.

Istakao je da se balkanske zemlje više od desetljeća bore s pristupnim procesom i da će nastaviti provoditi reforme.

“Ostaje za vidjeti hoće li Evropa biti spremna i kada će biti spremna primiti zemlje zapadnog Balkana u EU. No, ne možemo stajati na mjestu dok oni ne odluče. Moramo međusobno sarađivati, moramo biti spremni i razvijati jedni s drugima unutrašnje kapacitete”, naveo je.

Prenosi RTVTK

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments