Zbog pogoršanja epidemiološke situacije pojačavanje inspekcijskih kontrola u TK

2 min. za čitanje

Higijensko epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona ima trend evidentnog pogoršanja, te se bez dosljednog pridržavanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera i bez vakcinacije stanovništva u znatno većem obimu i procentu ne može efikasno boriti protiv pandemije korona virusom – konstatovano je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19.

Nakon prezentacije trenutnih pokazatelja u smislu broja oboljelih, učestalosti oboljelih u broju ukupno testiranih osoba, broju hospitaliziranih, te osoba smještenih u COVID bolnicu i respiratorni centar, svi prisutni složili su se da se po svim parametrima situacija rapidno usložnjava, saopćeno je nakon sastanka.

-Povećan je i broj testiranja i broj hospitaliziranih osoba. Trenutno je 51 pacijent u COVID bolnici, 13 pacijenata u respiratornom centru, šest na respiratoru, a mobilisan je i dodatni kadar za potrebe COVID bolnice i respiratornog centra – istaknuo je danas medicinski direktor UKC-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

Istovremeno, kako je rečeno, bilježi se i trend porasta broja osoba zainteresiranih za vakcinaciju vakcinama svih proizvođača.

-Procent vakcinisanih se kreće od 10 posto u Sapni, do 45 posto u Doboj Istoku. Vakcina trenutno imamo sasvim dovoljno na svim vakcinalnim punktovima i apeliramo na građane da ličnom imunizacijom zaštite i sebe i druge – kazala je v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo Maida Mulić.

Imajući u vidu evidentne negativne trendove, ali i činjenicu da je primjetno opuštanje građana i sve manje poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, danas je dogovoreno da će se u narednim danima pojačati kontrole inspekcijskih i policijskih organa.

Inspekcijski nadzor bit će prije svega usmjeren na one lokalitete gdje je primijećeno veće kršenje mjera koje su propisali krizni štabovi, saopćeno je iz Vlade TK.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar