fbpx

Zavodi danas detaljišu plan imunizacije i spisak zdravstvenih radnika u FBiH koji žele vakcinu

2 min. za čitanje

U periodu kada je svijet već vakcinisao znatan broj ljudi, a region kreće u masovnu vakcinaciju, u Bosni i Hercegovini se završavaju pripreme za imunizaciju, no vakcina još uvijek nema.Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva organizuje danas na Ilidži sastanak svih zavoda za javno zdravstvo u FBiH povodom početka aktivnosti vakcinisanja protiv COVID-19.

Nakon predstavljanja Plana za vakcinaciju protiv COVID-19 i Komunikacijskog plana, bit će održan inicijalni sastanak Odbora za koordinaciju i edukaciju operativnih timova kantonalnih zavoda za javno zdravstvo koji bi trebao dati detaljnije procedure procesa vakcinacije, edukacije operativnih timova o transportu, rukovanju vakcinama i slično.

Na današnjem sastanku će biti predstavljen i spisak zdravstvenih radnika koji se žele vakcinisati. Nadležni prilikom predstavljanja plana vakcinacije nisu željeli reći koliki je broj prijavljenih medicinara, no iskazali su nadu da će zdravstveni radnici shvatiti koliko je značajno da se oni vakcinišu.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je proveo i nekoliko istraživanja javnog mnijenja kako bi bila utvrđena zainteresovanost stanovništva za vakcinu, a došli su do procenta od 50 posto. Smatraju i da će, kada krene proces vakcinacije, ovaj broj porasti.

U prvom redu za imunizaciju su zdravstveni radnici i osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, kao i osobe koje rade u tim ustanovama, osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u značajnijim javnim službama.

Napomenimo da su nadležni ranije kazali da bi vakcine rezervisane u okviru COVAX mehanizma trebale stići do 10. februara, a rok je počeo teći jučer, 18. januara.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments