fbpx

Zastupnici obećali da će pomoći Memorijalni centar, neki već dali nalog da im se “skida” novac sa računa

3 min. za čitanje

To je najmanje što možemo uraditi za žrtve genocida i njihove porodice, naglašava Glavaš. Iza Centra mora stajati država BiH i njene institucije i osigurati sistemsko rješenje, kaže Mandra.


Nedavno predstavljen program “Zastupnici/e za Memorijalni centar” naišao je na podršku parlamentaraca u državnim, entitetskim i kantonalnim skupštinskim klupama. Podsjetimo, u rukovodstvu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari namjeravaju aktivnije uključiti zastupnike u finansijsku pomoć ovoj ustanovi.

– Parlamentarci koji se uključe u ovaj program, podržavat će Memorijalni centar Srebrenica-Potočari izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad. 

Ova sredstva bit će iskorištena za namjensku podršku aktivnostima posebnih programskih aktivnosti rada sa domaćim i međunarodnim partnerima, te uključivanja mladih na istraživanju genocida u Srebrenici – istakli su, između ostalog, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Svi zastupnici koje smo kontaktirali rado će se uključiti u ovu akciju, ali neki od njih smatraju da je za adekvatno finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari potrebno sistemsko rješenje. Nermin Mandra (SDA), zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, priključit će se ovom projektu, s tim da je razočaran kako finansiranje nije riješeno sistemski.

–  Naravno, odazvat ću se ovoj akciji. Međutim, moram reći da je tuga što je finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari spalo na sergiju. Zaista je to žalosno. Iza Centra mora stajati država Bosna i Hercegovina i njene institucije i osigurati sistemsko rješenje – stav je Mandre.

Slično razmišlja i federalni zastupnik Elvir Karajbić (SDP).

– Ljudska dužnost je podržati ovaj program i u razgovoru sa kolegama iz državnog, entitetskih i kantonalnih skupština uvjeren sam da će odaziv biti velik. No, smatram da je neophodno sistemsko rješenje, da Centar finansira država iz budžeta. Mislim da bi to bio ispravan i human civilizacijski odnos prema žrtvama genocida u Srebrenici – ističe Karajbić.

Vlatko Glavaš, nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije BiH, a danas zastupnik DF-a u Državnom parlamentu podržava ovaj projekt.

 Niko ne bi trebao imati dilemu da li će učestvovati u finansiranju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. To je najmanje što možemo uraditi za žrtve genocida i njihove porodice – naglašava Glavaš.

Predsjednik Socijaldemokrata Enver Bijedić, koji u Parlamentu BiH djeluje u Klubu DF-a, kazao je:

– Podržavam ovaj projekt. Već sam dao saglasnost da se trajnim nalogom s mojih prihoda skida novac namijenjen za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

U akciju podrške Memorijalnom centru se mogu uključiti i građani.

(faktor)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

To treba da finansira Bakir,i njegovaHANUMA;JER SU ONI NAJVISE NAKRALI NOVCA NA RACUN RATA U BH:

Konacno ! Objavite gdje se moze uplatiti novac za finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica-Potocari.To je uistinu najmanje sto covjek moze da uradi da se pokloni ztvama genocida i preispita svako svoju savjest.