Zaplijenjena velika količina droge namijenjene i tržištu EU

2 min. za čitanje

Riječ je o najvećoj operativnoj akciji GPBiH protiv zloupotrebe opojnih droga, učestvovalo 110 policijskih službenika.

Postupajući pod nadzorom Tužilaštva BiH, više desetina policijskih djelatnika Granične policije uz podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i asistenciju MUP-a USK, na području Velike Kladuše, realizirali su akciju otkrivanja i zaplijene velike količine opojne droge marihuana, kao i ilegalnih zasada ove opojne droge u specijalno napravljenim skrivenim kapacitetima za uzgoj i pripremu.

Tokom akcije uhapšene su četiri osobe, osumnjičene za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

U realizaciji ove opsežne akcije ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će u zakonskom roku biti dovedeni i predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odliuku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Granične policije BiH je saopćeno da je riječ o akciji “Escobar” te da je otkriveno oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj marihuane, koja se distribuirala kako na unutarnjem tako i na tržištu Evropske unije.

Navode da je riječ o najvećoj operativnoj akciji GPBiH protiv zloupotrebe opojnih droga i da je učestovalo 110 policijskih službenika.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je važnost ove operativne akcije i zahvalio svima koji su učestvovali kako bi se realizirala dosad najveća operativna akcija GPBiH protiv zloupotrebe opojnih droga.

– Središnji istražni ured Granične policije, odsjek za prikrivene operacije, realizirao je, dosad, najveću i najsloženiju akciju usmjerenu na razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave uzgojem i neovlaštenim prometom opojnih droga. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti i višemjesečnoj istrazi uz korištenje posebnih istražnih radnji, kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske te Tužiteljstvu BiH, uz čiju podršku je realizirana navedena operativna akcija – rekao je Galić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar