fbpx

Zagađenje zraka u TK: problem koji niko ne rješava

3 min. za čitanje

U novu godinu ušli smo, tradicionalno, sa starim problemima. Jedan od njih je i zagađenje zraka – problem o kojem se govori, ali koji se ne rješava. Pitali smo vlast na području Tuzlanskog kantona šta se konkretno u prethodnoj godini radilo o ovom pitanju i mogu li se građani nadati pomacima nabolje.

Tuzla je, uz Sarajevo, Zenicu, Lukavac, prema mjerenju kvaliteta zraka, jedan od najzagađenijih gradova. Dugogodišnji je to problem na kojem se prvenstveno radi kroz projekte sufinanciranja toplifikacije čime je Tuzla, prema proračunima, smanjila emisiju ugljičnog dioksida za 33,44 posto. Uz to se svakom građaninu, kako ističe gradonačelnik Zijad Lugavić, nudi mogućnost apliciranja za ugradnju toplotne pumpe, kupovina peći na pelet i, ukoliko za to postoje uvjeti, priključenje na mrežu daljinskog grijanja.

Kroz ove metode podrške, Tuzla je od 2019. godine do danas ukinula oko hiljadu ložišta na ugalj. Gradske i kantonalne vlasti planiraju u svojim budžetima određenu financijsku podršku za ove namjene, no problem i dalje postoji.

“Ono što je vidljivo je da su ta sredstva nedovoljna, da treba pojačati te aktivnosti, a to pokazuje monitoring zraka – kvalitet zraka je i dalje loš i opasan za građane“, kaže Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Građani se, posebno u zimskom razdoblju, svakodnevno javljaju u ljekarnama zbog respiratornih tegoba uzrokovanih zagađenim zrakom. Najviše su ugroženi građani starije životne dobi i djeca, no posljedice ne znaju za godinu zbog čega svi moraju biti na oprezu.

“Koristiti maske u svakom slučaju je bolje, neovisno o pandemije – one na neki način filtriraju te čestice. Terapiju redovito koristiti, a svakako iskoristiti dane kada je vjetrovito, kada vjetar raspuše te čestice pa je zrak čisti“, objašnjava dr. sc. Lejla Kuluglija-Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla.

U jutarnjim i večernjim satima najbolje je ostati u zatvorenom prostoru da bi se izbjeglo udisanje štetnih čestica. I toga bi se trebalo pridržavati svega do proljeća ili dok poduzetne mjere ne dovedu do rezultata. A čini se da ćemo na to, s obzirom na trenutno stanje, još dugo čekati.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments