fbpx

Zabrinjavajući podatak: čak 43% roditelja ne zna odgajati dijete bez pametnog telefona

2 min. za čitanje

Čak 43 posto roditelja nema pojma kako bi odgajati svoje dijete bez pametnog telefona, niti im je jasno kako su ljudi to činili prije nego su se oni pojavili, pokazala je studija provedena na području Velike Britanije, preko platforme za istraživanje tržišta OnePoll.com, u saradnji s agencijom Three UK. 

Ispitano je hiljadu roditelja s djecom u dobi do šest godina, a istraživanje je pokazalo da roditelji redovno koristite pametne telefone da bi ‘kupili’ svoju djecu.

Prema odgovorima roditelja, telefone koriste i do 77 puta sedmično da bi potražili neki savjet vezano uz odgoj djeteta, dok 61 posto njih kaže da je to najkorisniji alat kojim raspolažu pri odgoju svoje djece.

Zanimljivo je da prilika za pretraživanje vodi tome da stalno trebamo i tragamo za više podataka, pa 34 posto roditelja kaže da su prelazili na pakete koji im omogućavaju više besplatnog Interneta, no većina roditelja i dalje premašuje ograničenje podataka za pet gigabajta mjesečno.

Mnogi roditelji putem Interneta traže i zabavan sadržaj za svoju djecu. 

“Znamo da telefoni igraju važnu u životu ljudi. Kao što pokazuje istraživanje, ona postaje i važnija nakon što dobijete dijete, kad telefon postaje dodatak koji podiže kvalitetu života”, kaže Aislinn O'Connor, iz firme Three UK, komentirajući rezultate studije. 

“Telefon igra ulogu zabavljača, doktora, onoga koji povezuje i još mnogo toga u svakodnevnom životu”, kazala je.  

Studija je utvrdila da je 36 posto roditelja putem pametnog telefona tražilo zabavu i preuzimalo sadržaj koji su ona koristila, što najviše opterećuje prosječnu mjerenu potrošnju na mobitelima ispitanika. U prosjeku na to otpada 12 sati sedmično. 

Na pitanje roditeljima za što uglavnom koriste svoje ‘pametne’ uređaje, čak 67 posto reklo je da njima snima fotografije, 62 posto šalje poruke preko WhatsAppa, a 60 posto njih koristi ih da bi pratilo vremensku prognozu.

U Bosni i Hercegovini je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine zatražio zabranu korištenja mobitela tokom trajanja redovne nastave. Inicijativa je upućena u maju 2023. godine. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments