fbpx

Za krivolovce koji su usmrtili medvjeda “Maglića” čeka kazna zatvora i kazna od 20.000KM

1 min. za čitanje

Krivolovac ili više njih kojima bude utvrđena krivica za odstrel medvjeda na Zelengori suočavaju se za zatvorskom kaznom od nekoliko godina, a moraće platiti i novčanu odštetu jer je životinja ubijena tokom lovostaja.

Medvjed po imenu “Maglić” kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj nezakonito je odstrijeljen prije nekoliko dana na teritoriji lovišta “Zelengora” kod Gacka.

U Lovačkom savezu su pojasnili da se Zakonom o lovstvu Republike Srpske mrki medvjed tretira kao lovostajem zaštićena divljač, a Naredbom o vremenu lova takvih divljači propisano je da se medvjed može loviti u periodu od 1. oktobra do 15. maja.

“Dakle, period od 15. maja do 1. oktobra je period kada je lov medvjeda zabranjen. Odštetnim cjenovnikom propisana je visina naknade korisniku lovišta za štetu pričinjenu putem bespravnog odstrela, i koja za medvjeda iznosi 20.000 KM. Istovremeno, lov divljači za vrijeme lovostaja ili lov divljači bez dozvole za lov, Krivičnim zakonom Republike Srpske definisani su kao kao krivično djelo ‘Nezakonit lov’, te je za ovo djelo propisana kazna zatvora od dvije do osam godina”, rečeno nam je u Lovačkom savezu Republike Srpske.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments