fbpx

Vodostaji na rijekama u BiH u blagom opadanju

3 min. za čitanje

S obzirom da su za naredne dane prognozirane uglavnom snježne padavine, očekuje se stabilna hidrološka slika na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Većina vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH je u opadanju, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Hidrološke stanice Ilidža, Reljevo, Visoko, Ključ i Sanski Most ispod su kote pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija.

I na ostalim hidrološkim stanicama tendencija je pada nivoa vodostaja. Tokom dana se očekuje da vodostaji i na tim stanicama budu ispod nivoa obavještavanja.

Uslijed dotoka s podslivova Une, Vrbasa, Bosne, kao i uzvodnog dijela sliva rijeke Save, trenutno se bilježi porast vodostaja na hidrološkim stanicama Svilaj i Grebnice, u odžačkoj i srednjoj Posavini.

I dalje je na snazi vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), Unsko-sanskom kantonu te u BPK Goražde, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja 16. januara, za period od 17. do 20. januara.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save obavještavaju stanovništvo i privredne subjekte koji se nalaze u blizini vodotoka na pojačan oprez, a službe civilne zaštite na pripravnost dok traje vanredno hidrološko stanje.

Sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktuelnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save: www.voda.ba.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, navodi se u saopćenju. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments