fbpx

Vlada TK utvrdila uslove i kriterije za raspodjelu sredstava socijalno ugroženih

1 min. za čitanje

Na danas održanoj sjednici Vlada TK je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2022. godinu materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih.

Od ukupno planiranih 204.800,00 KM, za sufinansiranje troškova električne energije raseljenim licima smještenim u izbjegličkim naseljima i kućicama holandske Vlade planirane su 94.800 KM, za sufinansiranje troškova nabavke ogrjeva (uglja i drva) raseljenim osobama smještenim u izbjegličkim naseljima i najugroženijim raseljenim porodicama u individualnom smještaju 90.000 KM, dok je za sufinansiranje troškova socijalno neprofitnog stanovanja planirano 20.000 KM.

Osnovni kriterij za korištenje ovih prava jeste da ukupni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 14% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz prethodne godine, danas su definirani i posebni kriteriji, te prava prvenstva.

Utvrđeni kriteriji za podršku povratku prognanih lica

Vlada je danas utvrdila i uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava za podršku povratku prognanih lica. Za projekte u okviru ovog programa ukupno je planirano 780.000 KM, od čega 400.000 za pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima, 360.200 za projekte održivog povratka i 20.000 KM za sufinansiranje troškova readmisije ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments