fbpx

Vlada TK usvojila Informaciju sa prijedlogom aktivnosti za poboljšanje stanja kvalitete zraka

3 min. za čitanje
Zagađeno

Vlada je danas usvojila Informaciju sa prijedlogom aktivnosti za poboljšanje stanja kvaliteta zraka. Uz potpuno uvažavanje prava građana Tuzlanskog kantonana na čist zrak, nevladinih organizacija, medija i drugih subjekata, u ovoj informaciji se apeluje da se informacije o stanju kvaliteta zraka ne prenose i medijski eksponiraju korištenjem neprovjerenih podataka dobivenih mjerenjem neadekvatnim uređajima, koji nisu propisani Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definisanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka, odnosno, koji ne mjere po tačno određenoj referentnoj metodi mjerenja (BAS EN standardi).

Također, medijima i drugim subjektima se preporučuje da za izvještavanje o stanju kvaliteta zraka koriste isključivo podatke sa mjernih stanica Sistema za praćenje kvaliteta zraka na području Tuzlanskog kantona, a koji su stalno dostupni putem web stranice www.monotoringzrakatk.info.

Također, neophodno je hitno donijeti propis kojim se utvrđuje obaveza priključenja objekata na komunalnu infrastrukturu za snabdijevanje toplotnom energijom, ukoliko postoje tehničke mogućnosti za priključenje na mrežu daljinskog sistema grijanja. Uvažavajući činjenicu da je Tuzlanski kanton i do sada u granicama mogućnosti ulagao sredstva za zaštitu zraka, ovom informacijom se apeluje da se za ovu svrhu koriste i sva druga sredstva iz federalnih, evropskih i drugih fondova. Finansijskom podrškom i drugim mjerama poticati korištenje ekološki prihvatljivih izvora energije, za što su već pokrenute određene aktivnosti kako u Vladi i resornom kantonalnom ministarstvu, ali i određenim lokalnim zajednicama.

Također, potrebno je uložiti maksimalan napor za toplifikaciju Grada Živinice i to izgradnjom vrelovoda od Termoelektrane u Tuzli do Živinica, kao i intenzivirati radove na toplifikaciji drugih općina i gradova, a zasnovanih na ekološki prihvatljivim i obnovljivim izvorima energije.

Informacijom se preporučuje i maksimalno pojačanje inspekcijskog nadzora od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kroz pojačanu kontrolu poštivanja uslova određenih okolinskim dozvolama, te gradskih i općinskih inspekcijskih službi kroz pojačan rad komunalnih i drugih inspekcija, u cilju sprečavanja i smanjenja zagađenja zraka. Pojačan inspekcijski nadzor sa potrebnim mjerenjima će se zatražiti i od Federalne inspekcije u čijoj nadležnosti je nadzor nad tzv. velikim zagađivačima.

Između ostalog Informacijom je predloženo i razmatranje mogućnosti izmjene propisa kojim će se utvrditi, po principu zagađivač plaća, veća naknada za one koji emituju više zagađujućih materija. Google Ad

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

NE—serite VISE.

Da hocete sta sprovesti a ne samo usvajati bilo bi odlicno.Gladna hobotnica nije zainteresovana za ekologiju i zdravlje nego samo da sisa novac iz svakog segmenta ove napacene drzave.Nama se prikazuje oduvjek kao da se nesto radi.

4-5 mjeseci u godini magla,ostalo smrad i prasina i dize se neka frka.