fbpx

Vlada TK: Uskoro počinje izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli

5 min. za čitanje

Angažman i optimizam roditelja okupljenih oko Udruženja srce za djecu oboljelu od raka, ali i briga i inicijativa lokalne, kantonalne vlasti dovele su do prvog koraka ka izgradnji Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Hrabri mališani kojih u TK ima najviše, uskoro će umjesto u dosadašnjim bolesničkim sobama, koje su moramo priznati uređene po vrhunskim standardima, boraviti u za njih posebno osmišljenoj kući i prostorijama koje će biti ponajviše nalik domu. Uz njih će biti i njihovi najmiliji, njihovi roditelji. Imajući u vidu važnost izgradnje roditeljske kuće, Vlada TK je u saradnji sa UKC-om Tuzla prihvatila Informaciju o izgradnji „Roditeljske kuće“ u krugu Klinike za dječje bolesti JZU UKC Tuzla, kao i tekst Prijedloga Predugovora o osnivanju prava građenja između Vlade TK kao nosioca prava raspolaganja, JZU UKC Tuzla kao nosioca prava korištenja i Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kao budućeg nosioca prava građenja.

“Potpisivanjem ovog predugovora Vlada Tk UKC Tuzla i Udruženje srce za djecu zvanično započinje saradnju nakon čega će se tražiti dalja saglasnost od Skupštine TK a za koju očekujemo da će jako brzo dovesti do cilja a sve sa željom da se ovoj ciljnoj populaciji, našim malim prijateljima koji vode bitku za život budu okruženi svojim najmilijima.”, istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Zavisno od završetka papirologije koja prethodi izgradnji bit će poznat rok do kojega Roditeljska kuca treba biti završena. Izgradnja roditeljske kuće ne mora proći proces Javne nabavke, što će kompletan proces skratiti za tri do četiri mjeseca, poručila je ministrica Čolić. Ono što također raduje, jeste da idejni projekat ne podruzumijeva sječenje niti jednog jedinog drveta koje se nalazi u krugu Klinike za dječije bolesti, a donator koji je obezbijedio 400 hiljada eura obavezao se da će 40 godina finansirati njeno održavanje. Za izgradnju roditeljske kuće 50 hiljada KM obezbijedila je i Vlada TK.

Kada je riječ o Izvještaju o Izvršenju Budžeta TK u prvih šest mjeseci ove godine prihodi i primici su ostvareni u iznosu od nešto veći od 172 miliona KM, dok su rashodi iznosili nešto više od 158 miliona KM, evidentno je da je ostvarien tekući suficit u iznosu većem od 13 miliona KM. Ovaj suficit je i očekivan, te će biti iskorišten za finansiranje i realizaciju programa koji su planirani u prvom polugodištu ove godine. S druge strane porez na dobit preduzeća je ostvaren u manjem iznosu u odnosu na prošlu godinu i to za 6,92 posto.

“Budžet je stabilan, likvidan, sve obaveze koje su pristigle mi supješno završavamo. Držimo pod kontrolom, sve rashode. Ovo što sam kazao, da je porez na dobit preduzeća je manji, moramo biti oprezni, ali moramo imati u vidu činjenicu da je na dan 31.12.2018. godine akumulirani deficit iznosio 25,6 miliona KM, da smo od Ureda za reviziju dobili nalaz da je deficit podcijenjen, nije 25 nwego gotovo 28 miliona”., istakao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Akumulirani deficit je nastao još 2011. godine kada je iznosio oko 100 miliona KM, ali je vremenom smanjen. Prognoza je da do kraja godine deficit bude smanjen za oko dva miliona KM.

“Ne možemo do kraja biti precizni jer pratimo prihode od poreza na dobit preduzeća i pratimo realizaciju programa ministarstava i ne znamo koliko će potrošiti, povuićči sredstava. Mislimo da ova i sljedaća godina su godine kada ćemo uspjeti da završimo sa tom pozicijom akumulirani deficit i da to nuliramo.”, dodao je ministar Mustajbašić.

Kada je riječ o socijalnim davanjima, ministar tvrdi da je sve što je pristiglo putem centara za socijalni rad i Ministarstva za rad i socijalnu politku TK već plaćeno, kašnjenja više nema. Danas su kao i prethodnih godina utvrđeni i kriteriji za sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu za narednu školsku godinu. Podsjećamo, Vlada sufinansira 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments