fbpx

Vlada TK: U planu poboljšanje egzinstencije povratnika

2 min. za čitanje

Vlada TK donijela je Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu Podrška povratku prognanih lica u iznosu od 1.500.000 KM.

Na osnovu Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u Tuzlanski kanton i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je predložilo u Budžetu za 2024. godinu, a Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona prihvatile budžetske stavke za sufinansiranja „Podrške povratku prognanih lica“ na području TK-a i 13 općina RS-e, (Doboj, Modriča, Vukosavlje, Lopare, Ugljevik, Bijeljina, Zvornik, Šekovići, Osmaci, Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica) koje gravitiraju TK- u iznosu od 1.5 milion KM.

Program raspodjele sredstava obuhvata: subvenciju drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima  u iznosu od 925.000 KM, subvenciju neprofitnim organizacijama, privatnim preduzećima i poduzetnicima za njihove aktivnosti na pomoći povratnicima  od 73.000 KM, subvenciju privatnim preduzećima 10.000 KM, sufinansiranje troškova readmisije ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji 30.000 KM, subvenciju prevoza učenika povratničke populacije za općinu Srebrenica 50.000 KM, subvenciju troškova smještaja studenata sa područja povratničkih općina RS-a 100.000 KM, subvenciju troškova rada pokretne ambulante u povratničkim općinama 12.000 KM te subvenciju doprinosa privatnim preduzećima i poduzetnicima za zapošljavanje povratnika 300.000,00 KM.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments