Vlada TK poziva poljoprivrednike da pristupe realizaciji proljetne sjetve u maksimalnim kapacitetima

2 min. za čitanje

Prema Planu proljetne sjetve u TK u ovoj godini, žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem trebalo bi biti zasijano oko 47 hiljada hektara površina, što je manje za 7,7 posto u odnosu na godinu prije. Proljetna sjetva će poljoprivrednike koštati 92 miliona KM.

”Što je za 20 miliona ili 27,7 posto više nego prethodne godine iako je planirana površina manja, što je jasan indikator o rastu cijena koje se dešavaju na tržištu”, navodi Emir Begić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Plan proljetne sjetve je pripreman prije početka rata u Ukrajini i poremećaja na tržištu, navode iz resornog Ministarstva. Pretpostavlja se da će se poljoprivrednici ipak odlučiti da više posiju, što iz Kantonalne Vlade i savjetuju.

”Podaci su prikupljeni prije nego se počela dešavati agresija Rusije na Ukrajinu. To je plan, očekivati je da će ovaj plan ne biti ispunjen u stopostotnom iznosu nego i prebačen. Imao sam sastanak sa poljoprivrednicima, svi su svjesni situacije, očekuju našu podršku, oni će je dobiti u onom obimu kako je to moguće”, ističe ministar.

Premijer TK Irfan Halilagić naveo je da je ovo prilika da pozove poljoprivrednike da pristupe realizaciji proljetne sjetve u maksimalnim kapacitetima obzirom na ove poteškoće.

”Mi kao Vlada ćemo se obavezati da određeni način refuniramo sve ono što je utrošeno kada je u pitanju sjetva”, kaže on.

Prethodne sedmice, Vlada je usvojila Program novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu čime je, kako je pojašnjeno omogućena isplata poljoprivrednim proizvođačima koju su ostvarili pravo na podršku prošle godine, a ona im nije isplaćena.

”Mi smo to vrlo brzo uradili, efikasno. Očekivati je da će poljoprivrednici ove sedmice imati ta sredstva na svojim računima”, naglašava ministar Begić.

Vlada se današnjim zaključkom, uzimajući u obzir neophodnost hitnog djelovanja, obavezala da će osigurati dodatna finansijska sredstva kao podršku poljoprivrednim proizvođačima, te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u najkraćem roku sačini operativni plan i program raspodjele tog dijela sredstava.

Podijeli ovaj članak
1 komentar