fbpx

Vlada TK podržat će kvalitetne naučno istraživačke projekte

2 min. za čitanje

Profesori Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta, predvođeni dekanom Kemalom Gutićem, danas su premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću prezentirali uspješnu realizaciju projekta RESPONS, a koji se realizira u okviru Interreg – IPA CBC programa međunarodne saradnje.

Radi se o projektu Sistema ranog upozoravanja kao odgovor na rizik od pojave klizišta i bujičnih tokova koji bi osim efekata u oblasti naučno-istraživačkograda, svoju značajnu primjenu mogao imati i u praktičnoj primjeni, odnosno prevenciji nastanka klizišta.

Projektni partneri Rudarsko – geološko – građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u realizaciji ovog projekta su Hrvatski geološki institut, Zagreb iz Hrvatske i JU Zavod za geološka istraživanja, Podgorica iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je skoro milion Eura. Imajući u vidu da je predviđeno da se projekat okonča u martu iduće godine, s obzirom na kvalitet samog projekta Fakultetu je, uz povećanje projektnog budžeta ponuđeno i produženje projekta do septembra 2023. godine. Istaknuo je danas dekan Gutić.

„Zadovoljstvo je prisustvovati prezentaciji projekta koji, koristeći domaću pamet donosi toliko benefita našem kantonu. S jedne strane ovakav projekat značajno može unaprijediti rad naših službi civilne zaštite, a s druge on donosi i druge benefite u smislu opreme koja će unaprijediti i obrazovni proces na Fakultetu i Univerzitetu u Tuzli. Kada su u pitanju ovakvi projekti, Vlada Tuzlanskog kantona će svakako podržati njihovu realizaciju, te time želimo animirati i druge fakulteta da krenu ovim putem“, zaključio je premijer Halilagić.

Uz premijera Halilagića današnjoj prezentaciji su u ime Vlade TK prisustvovali i ministar finansija TK Suad Mustajbašić, te savjetnici premijera Jasminko Mahovkić i Hasan Fehratović, dok su u ime Fakulteta projekat sa dekanom Gutićem prezentirali profesori Kenan Mandžić i Adnan Ibrahimović.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments