fbpx

Vlada TK: Kazne za roditelje učenika koji se nedolično ponašaju

2 min. za čitanje
Foto: Ahmed Bešić

Nakon stravičnog slučaja u kojem je učenik pucnjem iz pištolja teško ranio nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu, nadležni su pristupli izmjenama zakona u Tuzlanskom kantonu. Između ostalog, kazne za roditelje učenika nedoličnog ponašanja iznosit će do 1.500 KM.

U cilju stvaranja preduslova za što sigurniji boravak učenika u školama u Tuzlanskom kantonu, tamošnja vlada je utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

“Ovim izmjenama stvaraju se pravne osnove za donošenje i drugih propisa kojima će se regulisati ponašanje učenika tokom školovanja te ponašanje roditelja vezano za saradnju sa školom u cilju prepoznavanja, prevencije i/ili sprečavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika”, naveli su iz Vlade TK.

Kako su pojasnili, izmjene predviđaju i odgovarajuće kaznene odredbe, kao i potrebu stvaranja osnova za osiguranje i provođenje odgovarajućeg tehničkog i fizičkog obezbjeđenja u školama.

“Izmjene i dopune predviđaju i skoro donošenje drugog propisa koji će urediti kućni red u školi te obavezu roditelja da osiguraju da se dijete, tokom trajanja obaveznog obrazovanja u školi pridržava principa i pravila koje će taj propis definirati. Ovim izmjenama definiraju se kazne, od 500 KM do 1.500 KM, kao sankcija za roditelje koji ne postupaju u skladu sa propisanim obavezama”, naglasili su iz Vlade TK.

Imajući u vidu neophodnost hitnog postupanja, prijedlozi zakona upućeni su u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Kao što je poznato, junski slučaj u kojem je učenik stigao u školu s pištoljem te teško ranio nastavnika engleskog jezika, zgrozio je bh., ali i regionalnu javnost.

Nakon toga nadležni su počeli poduzimati određene korake, a jedan od njih su i izmjene navedenih zakona. S druge strane, prosvjetni radnici su održali mirnu šetnju u Lukavcu, na kojoj im se pridružio i veliki broj građana te roditelja učenika.

Cilj je bio ukazati na loše stanje u obrazovnom sistemu i neophodnost poduzimanja krucijalnih koraka kako bi sigurnost u školama bila na znatno većem nivou od trenutnog.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments