fbpx

Velika akcija SIPA-e, pretresi na preko 70 lokacija, hapšenje više od 50 osoba

2 min. za čitanje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije “ATM”, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi  se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e  na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapšenje više od 50 lica.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija „ATM“ u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EUROJUST-a.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments