fbpx

Velika akcija SIPA-e i OSA-e: pretresi u migrantskom centru u Blažuju

2 min. za čitanje

Trenutno se na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj kod Sarajeva provodi velika akcija više policijskih agencija u BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te Službom za poslove sa strancima BiH i OSA-om, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli združenu kriminalističko-taktičku radnju “racija”, na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj (u daljem tekstu: Centar).

U raciji je angažovano oko 300 policijskih službenika iz naprijed navedenih policijskih tijela.

U skladu sa članovima 10,11,17,18 i 19. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i članovima 10,11,17, 18 i 19. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, provodi se operativno taktička radnja racija šireg lokaliteta Centra, kojom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata”, iz člana 189a. KZ BiH i krivičnim djelom “Krijumčarenje ljudi”, iz člana 189. KZ BiH, kao i drugih krivičnih djela.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments