fbpx

Večeras nebeski spektakli zvani Plavi supermjesec

2 min. za čitanje

Plavi Supermjesec imat ćemo priliku vidjeti večeras, 30. augusta.

Ovaj naziv označava drugi puni mjesec unutar jednog kalendarskog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti 1. avgusta. Činiće se čak i bliži Zemlji od Mjeseca sa početka augusta. Uz plavi Supermjesec, na nebu će se moći vidjeti i Saturn.

Supermjesec je specifičan jer je 16 posto svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca. Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29,53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. Posljednji će biti 28. septembra, a naziva se i Mjesec žetve”, navode iz NASA-e.

Samo 3 posto punih Mjeseca čine plavi Mjeseci, a sljedeći će biti vidljiv tek u maju 2026. godine. 2037. godine ova pojava bit će vidljiva i u januaru i u martu.

Šta je Supermjesec?

Putanja po kojoj Mjesec kruži oko Zemlje nije savršena kružnica, već je blago izdužena elipsa. Pritom je ona malo pomaknuta, pa se tačka u kojoj je najbliži Zemlji naziva perigej, a tačka u kojoj je najudaljeniji – apogej. Mjesec je u prosjeku od Zemlje udaljen oko 384.400 kilometara.

Pod utjecajem gravitacije Sunca i planeta (prvenstveno Sunca) putanja Mjeseca se u odnosu na Zemlju dodatno malo pomiče, pa nije svaki perigej jednako blizu, kao što nije ni svaki apogej jednako daleko.

U perigeju Mjesec najbliže prilazi Zemlji na oko 363.295 km, dok je u apogeju najviše udaljen oko 405.503 km.

Supermjesec nije službeni, astronomski termin, već je izraz koju su smislili promatrači neba i mediji. Astronomi koriste termine Mjesec u perigeju i Mjesec u apogeju.

Šta je plavi Mjesec?

Plavim Mjesecom naziva se pojava u kojoj se u jednom kalendarskom mjesecu puni Mjesec javlja drugi put.

Takva pojava moguća je jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments