fbpx

Važno otkriće: Najugroženije osobe sa krvnom grupom A, nulta grupa najotpornija na infekciju koronavirusa

2 min. za čitanje

Osobe s krvnom grupom A mogle bi biti podložnije zarazi koronavirusom, dok su oni s nulom najotporniji na infekciju.

To je zaključak istraživanja kojeg su objavili kineski naučnici nakon što su uzeli i analizirali uzorke krvi 2.173 pacijenata zaraženih virusom u tri bolnice u Wuhanu i Shenzhenu i uporedili podatke sa zdravom lokalnom populacijom. Istraživanje pokazuje da bolesnici s krvnom grupom A, u odnosu na ostale grupe pokazuju veću stopu infekcije te da su skloni razvoju jačih simptoma bolesti.

Među tih nešto više od dvije hiljade analiziranih uzoraka iz tri bolnice su i uzorci 206 pacijenata koji su preminuli od Covida-19 u Wuhanu. Od 206 umrlih, njih 85 imalo je krvnu grupu A, a 52 nulu.

Isto tako, i najviše zaraženih stanovnika Wuhana (38 posto) su upravo oni sa krvnom grupom A, dok 26,4 oboljelih ima B, a 25,8 krvnu grupu 0. Naučnici upozoravaju kako je istraživanje tek preliminarno i još treba izvršiti dodatna istraživanja i dobiti potvrde, no sugerisanju vladama i medicinskim ustanovama da razmotre i ovo otkriće i uočene razlike među krvnim grupama ugrade prilikom planiranja mjera zaštite i liječenja pacijenata zaraženim virusom Sars-CoV-2.

“Osobe krvne grupe A možda će trebati veće mjere opreza kako bi smanjili vjerovatnost infekcije – naveli su istraživači koje je vodio Wang Xinghuan iz Centra za dokaznu i translacijsku medicinu fakultata Zhongnan Sveučilišta Wuhan. “Pacijenti s krvnom grupom A zaraženi Sars-CoV-2 možda će trebati oprezniji nadzor i agresivnije liječenje – napisao je Wang Xinghuan.

Suprotno tome, “krvna grupa O imala je značajno niži rizik od zaraze s usporedbom na ostale krvne grupe“, navodi se objavljenom radu. Da bi došli do ovih podataka, naučnici su analizirali i krv 3.700 građana Wuhana koji nisu zaraženi koronavirusom te da bi provjerili svoju teoriju, napravili su i kontrolno istraživanje na 398 dodatnih pacijenata iz Wuhana i Shenzhena i dobili isti rezultat, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments