fbpx

Vakcine protiv sezonske gripe za 10-tak dana u domovima zdravlja u TK

2 min. za čitanje

Prve vakcine protiv sezonske gripe u domovima zdravlja očekuju se tokom naredne sedmice i bit će odmah na raspolaganju pacijentima za koje doktori odluče da imaju prioritet. Kako navode u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, svakako su najugroženija kategorija, osobe sa 65 i više godina, hronični bolesnici, dijabetičari i osobe na hemodijalizi.

”To su one prioritetne grupe gdje gripa može pokazati pravo lice i ići sa teškim kliničkim formama i sa komplikacijama koje nažalost mogu završiti letalno”, kaže dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Doktor Topalović navodi da su u ranijem periodu od posljedica sezonske gripe u Tuzlanskom kantonu zabilježeni smrtni slučajevi, stoga je cilj preventivno djelovati i na vrijeme osigurati dovoljne količine vakcina.

”Prošle godine smo imali malo veći broj osoba sa smrtnim ishodom kod kojih je nađeno prisustvo virusa gripa, uočili smo određene nedostatke, postigli konačan dogovor o sistemu prijema, liječenja, informisanja itd”, navodi dr. Topalović.

Trenutna situacija po pitanju sezonske gripe u Tuzli je stabilna, potvrđuju iz nadležne službe Doma zdravlja, međutim, u danima i mjesecima koji dolaze očekuju povećan broj oboljelih.

”S obzirom da porodična medicina sedmično prijavljuje sve respiratorne infekcije, ovo koliko je do sada prijavljeno možemo reći da je uobičajen broj, za sada ne možemo govoriti o nekoj epidemiji, međutim s obizirom na situaciju, na godišnje doba, pratit ćemo i dalje, moramo biti na oprezu”, ističe dr. Amerlina Mehičić, načelnica Službe za higijensko epidemiološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Tuzla.

Zavod za javno zdravstvo TK već je počeo nabavku vakcina, a poručuju da će recepte za vakcine propisivati doktori porodične medicine u domovina zdravlja. Prioritet su rizične grupe za koje doktori procijene da su im vakcine najpotrebnije. Recepti za vakcine će biti sredstvo za pravdanje njihove nabavke.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments