“Vakcine će biti besplatne za prioritetne grupe, stižu do kraja januara”

2 min. za čitanje

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je kako je Bosna i Hercegovina uplatila cjelokupni iznos novca za nabavku vakcina putem Covax sistema te da će prve vakcine u našu zemlju stići do kraja januara, javlja N1.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Zastupničkog doma Paralmenta BiH kazao je kao je BiH, odnosno entiteti i Brčko distrikt uplatili 12.997.000 dolara za 1.232.000 vakcina, a da je Vijeće ministara BiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH osiguralo dva miliona KM za transport, skladištenje i dostavu vakcina.

“Predviđena je vakcinacija 20 posto stanovništva u prvom dijelu. Prema informacijama od 6. januara 2021. godine prve količine će doći do kraja januara. To su one vakcine koje je najteže transportovati i čuvati, ali koje su prve registrovane u svijetu i čija je upotreba odobrena. Program vakcinacije definisala su nadležna ministarstva entiteta i Brčko distrikta. Uporedo s ovim procesom, BiH je zajedno s EU pristupila nabavci kroz EU mehanizam nabavke vakcine, ugovorili smo oko 892.000 doza vakcina”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako je u toku sastanak između imenovanih ministarstava koja su zadužena za transport, skladištenje i dostavu vakcine na kojem se dogovaraju detalji, a da je način transporta već dogovoren.

“Ministarstva su odredila prioritetne grupe – zdravstveni radnici i pomoćno osoblje, stanovništvi starije od 65 godina s hroničnim bolestima i osobe u ustanovama za smjetšaj starijih lica. Siguran sam da će BiH zajedno sa svojim partnerima iz EU i Covax sistemom dobiri blagovremeno vakcine. BiH ima potrebna finansijska sredstva da nabavi vakcine za građane. Za sve prioritetne grupe vakcine će biti besplatne”, poručio je Tegeletija.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments