fbpx

Uvoz vina u BiH četri puta veći od izvoza

2 min. za čitanje

Od 1. januara do 31. jula ove godine statistička vrijednost uvezenog vina u Bosnu i Hercegovinu iznosila je 21,43 miliona KM, a izvezenog 5,36 miliona KM, čime je nastavljen trend višestruko većeg uvoza od izvoza.

U 2022. godini uvezeno je 8,48 miliona litara vina u vrijednosti 39,49 miliona KM, dok je izvezeno 3,16 miliona litara u vrijednosti 7,66 miliona KM, potvrđeno je Feni iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Slično je bilo i prethodnih godina pa je tako u 2021. uvezeno 8,4 miliona litara vina u vrijednosti 33,74 miliona KM, dok je izvezeno 3,2 miliona litara u vrijednosti 6,37 miliona KM.

Stoga, Parlamentarna skupština BiH nedavno je usvojila Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom Evropske unije u oblasti tržišta vina.

Navedeno je da se tim zakonom nastoji osigurati veća konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH evropskim i svjetskim tržištima, uz bolje uslove za proizvodnju vina. 

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH, u čijem okviru djeluje i Grupacija proizvođača i izvoznika vina u BiH, istaknuto je da su vinari u više navrata isticali da je potrebno urediti tu oblast kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Precizirano je da u BiH godišnje bude proizvedeno oko 18 miliona litara vina, a registrovano je oko 70 proizvođača.

Prenosi akta.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments