fbpx

Usvojen zakon o restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova

2 min. za čitanje

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

Radi se o reformskom zakonu. Usvajanjem ovog zakona Vlada FBiH prvi put na sistematski način daje podršku za očuvanje i unapređenje zdravstvenog sektora i zapravo promovira i uspostavlja sistem u kojem cjelokupno društveno-političko uređenje preuzima odgovornost za zdravstvo – izjavila je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera.

Zakon treba poboljšati finansijsku stabilnost zdravstva, a to je preduslov za kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge stanovništvu u Federaciji BiH.

Implementacija ovog zakona, doprinijet će finansijskoj stabilizaciji zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, posebno kliničkih centara čiji je jedan od osnivača Parlament Federacije BiH, ali i kantonalnih i općih bolnica, naročito nakon dvogodišnjeg perioda otežanog rada zdravstvenog sektora u uslovima pandemije odnosno epidemije covid-19, koje su i dalje na snazi – konstatovala je Bera.

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine (od stupanja na snagu zakona) univerzitetsko-kliničkim te kantonalnim i općim bolnicama.

Zakon stvara pretpostavke i za restruktuiranje zdravstvenih ustanova u smislu uvođenja novih zdravstvenih tehnologija, kao i za reformu finansiranja zdravstvenog sistema. Efekti ovog zakona neće biti dostatni ako zdravstvene ustanove, na koje se odnosi Zakon, ne poduzmu aktivnosti na otklanjanju uzroka koji su doveli do gubitaka u poslovanju bolnica, zajedno s osnivačima zdravstvenih ustanova, što uključuje i jačanje sistema unutarnjih finansijskih kontrola, odnosno unutarnje revizije – poručila je za Fenu Bera nakon okončanja 31. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Da bi navedeno zakonsko rješenje moglo stupiti na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ode to za povećanje plaća, a pacijenti će i dalje dan dva nako operacije kući, da pojedu što manje palente i nezasoljene čorbe.Tj. na liječenje od kuće sa vlastitim troškovima prevoza za previjanja, odsustva s posla za člana porodice, možda taksi ….A u Tite…..eh tugo,